Volkswagen Taigo kommer till Europa nästa år – med förbränningsmotor

Baseras på MQB-arkitekturen

Volkswagen har för första gången visat upp kommande Volkswagen Taigo som lanseras i Europa nästa år. Dessutom kommer den enbart erbjudas med förbränningsmotor. 

Volkswagen kommer lägga till en sportig crossover till sin portfölj med cuvar genom Volkswagen Taigo. 

Bilen baseras på den brasilianska Nivus och kommer lanseras på vår kontinent i början av nästa år. Volkswagen har släppt en skiss på Taigo, som enligt den tyska biltillverkaren kombinerar en upphöjd sittplats, med en sportig coupé-siluett.

För den europeiska marknaden kommer Taigo tillverkas i Volkswagens fabrik i Pamplona i Spanien, där även Volkswagen T-cross och Volkswagen Polo tillverkas. Dessutom kommer den enbart erbjuda en förbränningsmotor med bensin.

LÄS MER: Volkswagen fasar ut förbränningsmotorerna

Som standard kommer den ha LED-strålkastare, en helt digital cockpit och förarhjälpmedel som idag finns i Polo. 

Nivus utvecklades i Brasilien till en låg tillverkningskostnad, med hjälp av underenheter från Volkswagengruppens MQB-arkitektur. I grunden är bilen baserat på en Polo, men har använt bakpartiet från Skoda Rapid för att sträcka ut formen. 

Modellen var den första modellen från Volkswagen som helt och hållet designades och konstruerades i en helt virtuell miljö. Taigo ansluter sig till suvar/crossover i Volkswagens sortiment i Europa, såsom T-Cross, Tiguan, Touareg. Även Polo, T-cross, Seat Arona, Seat Ibiza, Skoda Scala, Audi A1 och Audi A2 använder samma plattform som den kommande modellen baseras på. 

I sommar kommer den visas upp på riktigt, och lanseringen i Sverige sker preliminärt i början av nästa år.

LÄS ÄVEN: Volkswagen kräver skadestånd av chefer för dieselgate

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com