Volkswagen ID.3 säljer som smör i Europa

Även andelen laddbara bilar ökar i Europa

Volkswagen ID.3 gör succé ute i Europa. Den tyska elbilsmodellen var den mest sålda elbilen på kontinenten, och till och med bästsäljare i några länder. Dessutom fortsätter andelen laddbara bilar öka i Europa.

Volkswagen ID.3 var den bäst säljande elbilen i Europa i oktober (10 475 exemplar) och lyckades slå Renault Zoe som var på andraplats (9 778), medan Hyndai Kona var tre (5 261), rapporterar Jota Dynamics. De två sistnämnda har fått fina betyg i Green NCAPs tester. 

Teslas Model 3 har sålt många exemplar tidigare i år, men var inte ens topp tio i oktober. 

Faktum är att Volkswagen ID.3 var den modell såldes mest av alla i Norge, både i september och oktober. I oktober stod modellen för 19 procent av all försäljning av nya bilar i vårt grannland. 

LÄS MER: Volkswagen ID.3 får högsta betyg

I oktober var ID.3. utöver Norge även bästsäljare i Nederländerna och Irland. Framgången för den tyska elbilen berodde till stor del att den var populär bland företag, vilket stod för mer än hälften av registreringarna.

Allt som allt var ID.3 den 29 bäst säljande bilen i hela Europa i oktober. För övrigt andra månaden i rad som laddbara bilar sålde fler exemplar än bilar med dieselmotorer. De laddbara bilarna stod för 26,7 procent, jämfört med 26,3 procent dieselbilar. De laddbara bilarna har ökat med 153 procent jämfört med samma period förra året. 

Även inom kategorin laddbara bilar har även försäljningen förändrats. För ett år sedan var det hybrider som inte kunde laddas, populära, men i år är det i stället mildhybrider som är populära.

Totalt sett var det Volkswagen Golf som sålde flest bilar i Europa i oktober med 27 530 exemplar, följt av Renault Clio, 22 588, samt Opel Corsa 21 220.

LÄS ÄVEN: Första bilden: Nya Volkswagen ID.4 utan maskering

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com