Vinterprov: Skodas fyrhjulsdrivna bilar

Snö och is gör sig bäst med fyrhjulsdrift.

När vinterkylan biter som bäst är fyrhjulsdrivet att föredra. Vi for till Finland för att prova vad Skoda har att erbjuda.

Smålandssonen Saab-Sigge Johansson var inte bara rallyförare. Han hade också tumme med teknik och han knåpade ihop en fiffig lamellkoppling som skulle kunna skicka kraften till den axel där den bäst kom till användning. Saab-Sigge tänkte förstås att den skulle kunna revolutionera rallysporten, men det skulle bli i helt vanliga gatbilar som Haldexkopplingen skulle få sitt genombrott.

Och namnet, Haldexkoppling, kommer förstås av att det Landskronabaserade verkstadsföretaget Haldex köpte Saab-Sigges patent 1992 och utvecklade idén till en säljbar produkt. Det gjorde de så framgångsrikt att Volkswagenkoncernen valde Haldex lösning för att förse sin allomfattande MQB-plattform med fyrhjulsdrift.

Så har det varit sedan dess. Miljoner Haldexkopplingar har lämnat fabriken i Landskrona och nu är de inne på sin femte generation. Numera ägs kopplingskonstruktionen av den amerikanska bilteknikjätten BorgWarner, men alltjämt sker produktionen i Sverige.

Tjeckiska Skoda, vars modellprogram i huvudsak består av MQB-modeller, stoppar följaktligen samma koppling i alla sina fyrhjulsdrivna bilar och för att visa hur bra de är bjöd de in till test i Rovaniemi.

Just det, Rovaniemi, staden i finska Österbotten där jultomten bor. Här hänger snön tung i träden och februarisolen har svårt att klättra upp på sin himmel. När vi landar är det fjorton grader kallt och andedräktens imma är svår att se igenom. För en bortklemad storstadsbo är det kallt.

Daniel Östlund

Så kallt att älven är frusen.

Så på fötterna sitter stora kängor och med de är det svårt att hålla sig till en och samma pedal. När vi ska ut och köra trampar jag på allihop. Då blir det inte bra.

Men snart är vi ute på en testbana som plogats upp i skogen och kurvorna tar man på tvären. Underlaget är is och hastigheten låg, men snart sitter retursladdarna precis där de ska och man får någon slags rytm i dansen runt banan. Och här gör förstås fyrhjulsdriften precis det där som den är så bra på: att bita sig fast och få fart i halkan.

Skoda har hela modellprogrammet på plats, så jag hoppar mellan bilar och provar allt som Skoda kan uppbringa. Men någon större skillnad, bortsett från utrymmena, är det inte fråga om: de beter sig på ungefär samma sätt i snön.

Utom när de saknar den där Haldexkopplingen förstås. Skoda har ett par framhjulsdrivna bilar på plats och de tycker inte alls att det är lika kul att kastas runt mellan snövallarna. De fyrhjulsdrivna bilarna bjuder på en helt annan upplevelse.

Det beror på att Haldexkopplingen, som sitter monterad ihop med den bakre differentialen, består av ett lamellpaket som blixtsnabbt skickar kraft till bakhjulen om greppet försvinner där fram.

Det märks särskilt på cirkelbanan, där vi uppmanas att hålla bilen på drift hela vägen runt. Det visar sig snart vara förvånansvärt enkelt, man siktar på cirkelns centrum och sedan gasar man bara. Och det är förstås hur kul som helst, bilen smickrar med att smeka dig medhårs och berätta hur duktig du är. Så snart försöker man lite till och då kliver en snödriva rakt ut i banan och sätter stopp. För inte var det väl jag som gled ut för långt?

Daniel Östlund

Sedan fick någon tömma fälgarna på snö.

Då kommer en av instruktörerna och säger att vi ska åka ut i skogen och det är inte utan att jag känner viss lättnad. Stigen banar sig mellan träden och bilen – förmodligen en Karoq men inte säkert för bilbytena är frekventa – tuggar sig fram över trädrötterna, upp för kullarna och sedan ner igen. Bromsar gör den själv, för terrängmjukvaran vill inte att jag ska störta utför stupen.

Just mjukvaran tjatar Skodas representater ivrigt om. För varje situation finns en knapp att trycka på, ett läge som ska vara optimalt. Och visst svarar bilen lite långsammare och försiktigare på kommando med snöläget inknappat, men aldrig skulle man väl orka bläddra sig igenom alla menyval varje gång man byter underlag och humör. Jag provar några gånger, konstaterar att lagom är bäst och lämnar sedan inställningarna därhän.

När vi kommer ut ur skogen har solen också givit upp och sjunker sakta ner mellan trädtopparna. Bilen är fullt av bylsiga jackor och termometern har sjunkit under 20 minusgrader. Men i bilen är det mysigt, med stolsvärme även i baksätet. Nu är det visst en Skoda Kodiaq Scout jag sitter i och det slår mig hur reko vagnar det här är.

Skodas vagnar är chosefria, mer fredagsmys i tevesoffan än kavaj och kotlettfrisyr på Stureplan. Och med fyrhjulsdrift kan de också vara riktigt roliga att köra runt upplogade isbanor i Finland. Så om du har för vana att köra på tvären ska du inte beställa din Skoda i framhjulsdrivet utförande.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com