Världens största dieselfabrik ställer om

Ett tecken i tiden

Världens största fabrik för dieslar slutar producera dieselmotorer, ett tecken i tiden.

Världens största dieselfabrik, i Tremery, östra Frankrike, kommer sluta producera dieselmotorer, och ställer om till att producera elmotorer, skriver Reuters.

2020 stod mindre än 10 procent av produktionen av elmotorer, men kommer dubbleras till runt 180 000 enheter redan i år. Deras mål är att nå 900 000 enheter årligen, eller mer än 50 procent av fabrikens kapacitet, till 2025.

Omställningen är ett bevis på att bilindustrin håller på att förändras. Efterfrågan på dieselbilar har minskat sedan dieselskandalen 2015, samtidigt som EU:s allt hårdare krav driver tillverkarna till att producera allt fler elektriska modeller. 

Covid-19-pandemin, samt den ökade efterfrågan på elbilarna, har gjort att biltillverkare allt från Volkswagen, till Nissan, har börjat dumpa sina dieselmodeller och riktar allt mer in sig på elbilar. 

LÄS MER: Ny fabrik i Norge kan leverera batterier till Tesla

En problematik när det kommer till tillverkningen av elmotorer, är att mängden delar som behövs, enbart är en femtedel jämfört med vad en dieselmotor behöver. Detta kan riskera delar av personalens jobb på fabriken i Frankrike. Dock har Stelantis, den nyskapade koncernen, ett resultat av sammanslagningen mellan PSA och Fiat Chrysler, sagt att de inte kommer stänga några fabriker. De tänker istället försöka skydda folks jobb. 

Enligt franska lobbyorganisationen PFA är 15 000 jobb i riskzonen, av 400 000 jobb som finns i branschen i landet. Enligt ett forskningsinstitut i Tyskland, IAB, kan elbilarna hota upp emot 100 000 jobb i Tyskland, motsvarande en åttondel av alla jobb i branschen i landet. 

Enligt ett analysföretag kommer minst 20 olika modeller inte längre erbjudas som diesel i år. Bland annat gäller det Volkswagen Polo, Renault Scenic, Nissan Micra, och Honda Civc, samtidigt som många elbilsmodeller lanseras. Som Bytbil tidigare har skrivit, så registrerades det fler laddbara bilar jämförts med dieselbilar i september. Dessutom var det en elbil som registrerades flest gånger av alla i Sveirge, i december, nämligen ID.3. 

LÄS ÄVEN: Geelys nya fabrik ska producera elbilar åt Polestar

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com