Toyota Century återuppstår

Japans mesta lyxbil kommer i nytt utförande.

Vi trodde att Toyota Century hade gått i graven. Men Japans mesta lyxbil återuppstår nu i sin tredje inkarnation.

I våras nåddes vi av rykten om att Toyota lagt ner tillverkningen av världens minst sportiga bil, den kejserliga limousinen Century. Med bestörtning ställde vi oss frågan vad alla japanska premiärministrar skulle åka i när Century gått i graven.

Oron var överilad. Nedläggningen var inget annat än ett generationsskifte och som en fågel Fenix stiger du den tredje generationen Century upp ur askan av den andra och Akihito kan andas ut. Och precis som vanligt handlar även den nya Toyota Century enkom om statsmannamässig komfort.

Drygt 5,3 meter lång ska den nya Century erbjuda större dörröppningar för ett enklare insteg än någonsin – bra, när skröpliga potentater ska klättra in och ut ur bilen – och väl där inne ska man kunna slänga upp fötterna på pallar och njuta av massagefunktionen i de ylleklädda fåtöljerna. Ylle? Lugn, för magnater med brackigare smak ska kunna få skinnklädsel om så önskas.

– Attans.

Den silkeslena V12:an har fått maka på sig för en downsized hybriddrivlina. Nåja, fem liter V8 stöttad av elmotorer lär räcka rätt långt. Någon effektsiffra får vi inte, bara att accelerationen ska vara silkeslen för att ge ”en överväldigande stillhet i kabinen”. Wow, när läste man någonting sådant i en pressrelease senast?

Försäljningen kommer att starta någon gång i mitten av nästa år, fast knappast i vår del av världen. Synd, för vem skulle inte vilja uppleva den ”glamour som framkallas av den tredimensionella linsen på de bakre kombinationslamporna som ger ett ljus av harmoni”? Century, du är ett unikum i bilvärlden. Tack för att du finns.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com