Tillbaka till framtiden med Opel Manta GSe ElektroMOD

Behåller den manuella växellådan

Ja, du läste rätt. Opel Manta är tillbaka i en ny skepnad, och har även fått en elektrisk drivlina. Opel vill genom återskapandet av Manta visa upp sin elektriska omställning.

Det finns många starka åsikter huruvida elektrifieringen av olika personbilar är något bra eller dåligt. Samtidigt kan nog de flesta hålla med om att det kan vara trevligt när olika biltillverkare återupplivar äldre och klassiska modeller genom att elektrifiera dem. Bland annat har Renault återupplivat Renault 4 och Renault 5. Medan Volkswagen har återskapat den klassiska folkabussen genom Volkswagen ID.Buzz.

Nu har nästa biltillverkare hakat på trenden: Opel. De har visat upp Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe. Den skapades officiellt för att fira Opel Mantas 50-årsjubileum, men visar också upp GSe. Namnet GSe kommer användas för Opels framtida elektriska sportbilar. Modellen beskrivs som Opels första elektriska restmod, där man packar in elektriska komponenter under den klassiska siluetten av den kompakta tyska coupén. 

Från början hade Manta en 1,6-liters fyrcylindrig motor, men den har ersatts av en elmotor som genererar 145 hästkrafter och 255 Nm i vridmoment. För dig som gillar nostalgi kommer en trevlig nyhet. Opel behåller den manuella lådan med fyra växlar, vilket betyder att du kan växla helt själv. Växellådan kan bli automatiskt genom att enbart koppla in den fjärde växeln. Kraften skickas sedan vidare till bakhjulen. 

LÄS MER: Omvänd ordning: Opel Mokka nu med förbränningsmotorer

Kraften kommer från ett litiumjonbatteripaket på 31 kWh, vilket betyder att bilen får en räckvidd på cirka 20 mil. Precis som de andra elektriska modellerna från Opel har Manta en ombordladdare på 9 kW, samt en regenererande broms. Allt som allt tar det fyra timmar att ladda upp batteriet. 

Bilen har specialdesignade 17-tumshjul med ronalfälgar. Tittar man på interiören så har de Opels senaste version av instrumentkluster och infotainmentsystem. Skärmarna är på 10, respektive 12 tum. Dessutom levereras ett ljudsystem från Marshall. Bilen har även en ”pixel zero” front där man kan skriva lite lekfulla meddelanden, exempelvis ”I am on a zero e-mission”. 

Opeln har även ett par sportsäten med en gul centerrlinje, en tre-ekrad ratt med en guld rand vid klockan 12, medan instrumentbrädan och dörpanelerna är i mattgrå, för att ge en kontrast till de gula och svarta färgerna. Just ja, hela bilen är färgad i gult.

LÄS ÄVEN: Här är Opels första helelektriska transportbil

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com