Stölderna av katalysatorer ökar kraftigt

Ökade med över 4 000 procent förra året

Under förra året så inträffade det rekordmånga stölder av katalysatorer och tyvärr fortsätter den utvecklingen även i år. 

Under 2020 så ökade stölderna av katalysatorer med 4 000 procent och utvecklingen i år fortsätter vara negativ. Under det första kvartalet så stalls 1 870 katalysatorer visar nya siffror från Larmtjänst. Stölderna ökade med 233 procent jämfört samma period förra året. Då skedde 562 stölder. Skadekostnaderna i år beräknas till 67,6 miljoner kronor. 

Enligt Larmtjänst är stölderna en bra inkomst för kriminella nätverk eftersom ädelmetallerna i bildelen har ett högt värde. Stölderna drabbar främst äldre Toyota-modeller, men även nyare transportbilar. Främst är det i Region Stockholm och Region Syd som stölderna inträffar. 

LÄS MER: Polestar 1 tar farväl med gyllene specialversion

– Stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. En katalysator kan vara värd 5 000 kronor i metallvärde men skadekostnaden uppgår ofta till ca 30 000 kronor. Många av de drabbade bilarna är av äldre årsmodeller och är därför inte fullt försäkrade mot stöld. Katalysatorstölderna drabbar många bilägare hårt och det är därför viktigt att få stopp de här ligorna, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Dessutom stals 702 strålkastare, radio/navigationsenheter och rattar/airbags och uppskattas ha en skadekostnad på 50,8 miljoner kronor. Det är en liten minskning från 712 stöder under samma period förra året Även här är stölderna koncentrerade till Region Stockholm och Region Syd. 

När det kommer till rattar och radio/navigationsenheter så är det BMW som är särskilt utsatta, men även Volvo, Mercedes och Volkswagen finns i riskzonen.

LÄS ÄVEN: Efter skandalen på gokartbanan – får stenhårt straff

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com