Spyker vinkar farväl till C8 Aileron

Firar finalen med tre specialmodeller.

Fler nitar i aluminiumkarossen utmärker de sista exemplaren av Spyker C8 Aileron. Nästa modell får motor från Koenigsegg.

Bland de fruktansvärda mängder av superbilstillverkare som poppar upp till höger och vänster är faktiskt holländska Spyker en som har hållit ut förvånansvärt länge. Varför? Jo, de gör sin egen grej och liknar faktiskt ingenting annat. Spyker har sedan starten kring millennieskiftet haft en alldeles egen profil.

Och de lever, trots att de gav sig på ett försök att rädda biltillverkaren Saab för några år sedan. Det slutade förstås i en spektakulär katastrof och ett antal trötta rättegångar mot alla inblandade. Konkursen lämnade efter sig skulder på 1,5 miljarder. Dollar. Aj.

Så Spyker själva mådde väl inte alldeles bra och kastades ut från börsen i Amsterdam, ställde in betalningarna och omstrukturerade verksamheten de följande åren, fortfarande med frontfiguren Victor Muller i spetsen.

Mannen som gav randiga skjortor ett ansikte.

Snart kommer de också att växla modellgeneration, när den Audidrivna Spyker C8 Aileron ersätts av C8 Preliator med motor från Koenigsegg. Så som en sista fanfar till den gamla Aileron kommer Spyker att bygga tre exemplar kallade Aileron LM85 med nitade aluminiumkarosser, bredare skärmar och luftintag som maskinbearbetats ur solida metallstycken.

Var och en av bilarna kommer också att få en egen färgsättning, alla inspirerade av racingteamet Spyker Squadron. Det blir också de sista bilarna från Spyker som får den gamla 4,2-litersåttan från Audi på 525 hästkrafter. Vad de kostar? Äsch, några miljoner förstås, men behöver du fråga har du ändå inte råd.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com