Så skyddar du hunden i värmen

Lämna absolut inte kvar hunden i en stekhet bil

Om du ska ut på bilsemester i sommar kanske även lurvig kompis får följa med. Kom ihåg att även våra fyrfota vänner måste kunna åka säkert i bilen, och för guds skull, lämna inte kvar den i en stekhet bil.

Om du ska åka på bilsemester i sommar finns det ett par saker du behöver tänka på så att färden blir så smärtfri som möjligt. M Sverige har gett ett antal tips på vad man ska tänka på. I sommar kommer dessutom Trafikverket genomföra ett 30-tal vägarbeten runt om i Sverige. 

Åker du på semestern med din familj, så kanske du även reser tillsammans med ett husdjur. Det kan vara en hund, katt eller till och med kanin. Det är med andra ord inte bara vi människor som ska kunna åka säkert i bilen, vilket försäkringsbolaget If uppmärksammar. När fordonet står stilla behöver du tänka på en säkerhetsaspekt till, och det är att det blir snabbt snabbt. Varje år inträffar det tragiska händelser med hundar som lämnats i bilar i stekande sol. 

– Lämna aldrig en hund i bilen! Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader. Det kan bli mycket varmt i en bil, för varmt för en hund, säger Mariah Hohenthal, djurexpert på If.

LÄS MER: Detta gäller för att ta med hunden i bilen

Ser du som privatperson en hund som sitter i en bil bör man ringa 112, om den är medtagen, annars 114 14 om det inte är akut. 

– Är hunden medvetslös får man krossa rutan enligt brottsbalken 24:4§. Polisen har bra information på sin hemsida, men det är inte solklart att bara krossa rutor då det kan anmälas som skadegörelse om inte hunden är tillräckligt medtagen, säger Mariah Hohenthal.

Beroende på hur stor hunden är, vilken ålder den är i och allmänna hälsotillståndet påverkar hur den klarar av höga temperaturer. Gamla och sjuka hundar är som du vet är extra känsliga för värmen. När det är varmt ute är det viktigt att se till att hunden har skuggplatser att vara på, och att det finns färskt vatten tillgängliga på många platser. Även asfalten kan vara varm för tassarna, så det rekommenderas att man går på gräset om man går ut mitt på dagen. 

LÄS ÄVEN: Video: Rimac Nevera i dragrace mot Ferrari SF90 Stradale – varning för utklassning

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com