Renault följer efter i Volvos hjulspår

För ett år sedan begränsade Volvo topphastigheten på sina bilar. Nu verkar det som att den franska biltillverkaren gör samma sak. 

För en tid sedan berättade vi att Renault kommer återuppliva sina två klassiska modeller, Renault 4 och 5, genom att konvertera dem till elbilar, och den här nyheten kanske även appliceras på de två modellerna. 

Det är nämligen så att den franska biltillverkaren och Dacia har åtagit sig att minska antalet olyckor i framtiden med sina bilar genom att elektroniskt begränsa topphastigheten. De kommande modellerna kommer inte kunna köras snabbare än 180 km/h, och kommer ha ett elektroniskt kontrollsystem som heter ”Safety Coach”. Den kommer justera hastigheten enligt de hastigheter som gäller i olika länder, men ska även ta andra faktorer i beaktning, såsom kvaliteten på vägen och vädret, rapporterar tyska tidningen Spiegel. 

Beslutet kommunicerades under ett aktieägarmöte, där Renualtgruppens vd, Luca de Meo, menade att höga hastigheter orsakar en tredjedel av alla dödsolyckor. 

LÄS MER: Renault visar upp konceptet Mégane eVision

– En hastighetsbegränsning är inte ett universalmedel, men det är värt det om du kan rädda ett enda mänskligt liv”, sa de Meo. 

Det finns även siffror som visar att en sänkt hastighet på en del av Autobahn har kraftigt minskat antalet dödsolyckor. 

Dock har den franska biltillverkaren inte meddelat när de nya begränsningarna börjar gälla. Förra året begränsade Volvo topphastigheten till 180 km/h, ja, förutom polisen då, som vi har skrivit om tidigare. Beslutet att begränsa topphastigheten kritiserades, men Volvo kontrade med att om beslutet räddar liv, så är det värt att förlora potentiella kunder. 

En annan aspekt som man måste räkna med i Renaults samt Volvos beslut, är att det inte längre finns så många allmänna vägar där man lagligt kan köra i högre hastigheter än 180 km/h i Europa. 

LÄS ÄVEN: Volvon som är värd 170 miljoner kronor

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com