Renault Arkana ska erövra Ryssland

Ger sedankarossen nytt liv.

Som korsning av sedan och suv är Renault Arkana någonting alldeles eget. Men än så länge är den bara avsedd för den ryska marknaden.

För femton år sedan var det inte alls självklart att man skulle välja en suv när man bläddrade bland biltillverkarnas kataloger. Nej, att välja en suv var någonting man gjorde medvetet, kanske för att se tuff ut eller kompensera för någonting annat, och gjorde man det fick man asfaltsdjungelns indianer efter sig. Politiker och aktivistgrupper verkade för att förbjuda suvar, eller stadsjeepar som de hette då. Allmänt ansågs de livsfarliga för fotgängare och miljövänliga som kolkraftverk.

Men nu blåser andra vindar. Asfaltsindianerna har vuxit upp, bildat familj och skaffat bil för att kunna skjutsa alla ungar till basketträningen på onsdagar. Och då har det ju blivit en suv, för att de är så praktiska att kliva i och ur, för att inte tala om att man sitter högt med utsikt över trafiken.

Sedankarossen är däremot på utdöende. De enda som köper sedanmodeller i dag är antingen pensionärer eller tjänstebilister med krav på vad de ska välja för bil – någonting diskret, gissningsvis.

Och en miljard kineser förstås.

Men kanske är den inte alldeles död ändå och det kan vi tacka Renault för. Närmare bestämt handlar det om Renaults närvaro på den ryska marknaden, där man inte bara äger en majoritetspost i nationalklenoden Lada, utan också tillverkar och säljer modeller under modermärkets flagg.

I våras presenterade man någonting som man kallar för Renault Logan Stepway, en sedan med typiska suvattribut (höjd fjädring, terrängplast) med rötterna i lågprismärket Dacia och nu kommer Renault Arkana, också den en sedan-suv, ett steg högre på statustrappan, och den beskrivs mycket riktigt av designchefen Laurens Van den Acker som ”en balans mellan elegansen hos en sedan och den kraftfulla hållningen hos en suv”.

I stort handlar det om en bil i C-segmentet, alltså den så kallade Golfklassen, med viss terrängkapabilitet och fyrhjulsdrift åtminstone som tillval. Undertill finns en plattform som hämtats från Dacia Duster och den ryska Renault Kaptur, som är en större tolkning av bilen vi känner i Sverige som Renault Captur.

Renault

Samma form, annan teknik.

Initialt kommer den bara att marknadsföras i Ryssland, men så småningom ska den även börja säljas i resten av Asien. Än så långe finns inga planer på att introducera den i västvärlden. Än så länge.

Och karossen har alltjämt en sedanprofil. Se där, suvtrenden kanske inte får sig en knäck, den bara utvidgar sina domäner. Men sedankarossen har åtminstone börjat tro på framtiden igen.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com