Putins limousin ska bli lyxbilsmärke

Snart ska Aurus gå att köpa i butik.

Efter åratal av utveckling är president Putins limousin äntligen klar. Den ska ligga till grund för en hel serie ryska lyxbilar.

När muren föll och Sovjetunionen rasade samman vällde bilarna in från väst och en massutrotning ägde rum. Arter som frodats i den sovjetiska byråkratin fann sig plötsligt utsatta för konkurrens och när medborgarna plötsligt fick chansen att välja var det inte stagnationens reliker man valde.

Det gick så långt att regimens främsta flaggskepp, pamparnas och politrukernas ZiL, såg sin marknad lösas upp när den nya tidens makthavare hellre sågs i baksätet på en Mercedes-Benz. Och därmed dog dinosaurierna ut.


Läs mer: Röda torgets limousiner har gått i graven


Men nu slår moder Ryssland tillbaka mot de invasiva arterna från väst. När Vladimir Putin installerades som president i går, för fjärde gången, hade han spolat sin gamla Merca till förmån för en helt ny och alldeles jätterysk statslimousin. Därmed såg också ett helt nytt lyxbilsmärke dagens ljus: Aurus.

Aurus är resultatet av Projekt Cortege (eller Кортеж som ryssarna skriver det), ett utvecklingsprojekt som drivits av det ryska handels- och industridepartementet sedan fem-sex år tillbaka och tanken är att Aurus inte bara ska bygga statslimousiner åt president Putin utan också sälja lyxbilar på den civila marknaden. Närmast väntas en sedanvariant och senare även en suv.

Lada

En rysk suv? Det finns ju redan.

Några jättevolymer kommer det inte att vara fråga om. Aurus kommer, precis som ZiL på sin tid, att vara förbehållen ett priviligierat fåtal. Enligt Rossiyskaya Gazeta siktar man på att tillverka något hundratal bilar om året och priset lär landa någonstans i närheten av motsvarande en miljon kronor för de billigaste modellerna.

Än så länge har industriministeriets konsortium NAMI, som ansvarar för Aurus, inte offentliggjort några uppgifter om bilen. Men sedan tidigare vet vi att tyska Porsche varit inblandade i projektet och under huven sitter sannolikt en 4,4-liters turbomatad V8 på cirka 600 hästkrafter. Mer information väntas när bilen får sin officiella lansering på bilsalongen i Moskva i slutet av sommaren.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com