Pagani Huayra Lampo hyllar Fiat Turbina

Superbil får puts hos Lapo Elkann

Pagani bygger en specialversion av Huayra som en hyllning till en gammal konceptbil. Jobbet utfördes av en Fiatarvinge.

Konceptbilen Fiat Turbina tog andan av Turinsalongens (?) besökare 1954. Karossen med sina spektakulära fenor hade ritats av Pinin Farina och under huven fanns en gasturbin i stället för kolvmotor. Huven? Nej skärp mig nu, turbinen satt ju där bak.

Förlåt, det är rätt och den hade, då för 63 år sedan, extremt lågt luftmotstånd (Cd 0,14 om någon undrar) utan att för den sakens skull se alldeles skadad ut. Men konceptbilens svansplacerade turbin överhettade som en kolerisk järv och det blev aldrig fråga om någon produktion.

Synd, för den såg ju rät tuff ut.

Som en hyllning till Turbina, och till sig själv och Italien och allting annat förstås, har superbilstillverkaren Pagani byggt ett exemplar av Huayra och givit den en färgteckning liknande den gamla turbinbilens röda, vita och gröna toner.

Men Pagani stod inte för själva arbetet, utan lämnade bort det till förädlarföretaget Garage Italia Customs som fick fixa själva piffet. Och det är ju passande, eftersom det drivs av en viss Lapo Elkann, bror till Fiats styrelseordförande John Elkann och självklart arvtagare till en väldig massa Agnellimiljarder.

Mmm miljarder …

Och det ser ju nästan ut som om den gode Lapo tagit tag i sitt liv och städat upp sin tillvaro, efter det förargliga debaclet i fjol när han kidnappade sig själv för att få loss pengar från familjen och senare återfanns i tveksamt sällskap med näsan full av Stureplansmjöl.

Men specialmodellens namn, Huayra Lampo, har ingenting med varken Lapo eller Lambo eller Ikea att göra utan är det italienska ordet för ”blixt”. Utöver dekaljobbet har den också fått en skräddarsydd inredning med brunrutigt läder och bronsanodiserade aluminiumdetaljer. Och ett näsjobb. Det är väl passande?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com