Officiell: Toyotas första renodlade elbil

Nu är bZ4x här

Toyota har lanserat sin första renodlade elbil, och den anländer till Sverige under nästa år.

Nu har Toyota presenterat sin första renodlade elbil och modellserie med batterielektriska bilar, bZ och bZ4x. Konceptet visades upp tidigare i år och är enligt den japanska biltillverkaren trogen både gällande teknik och design. Bilen är en del av Toyotas satsning på elbilar, där bZ modellerna ska bidra med sju av 15 elbilar som de ska lansera till 2025.

Nya elbilsplattformen e-TGNA. Foto: Toyota.

bZ4x har utvecklats genom ett samarbete mellan Toyota och Subaru. Batteriet är en integrerad del av chassit med placering under golvet. Det ska ge en låg tyngdpunkt och hjälpa viktfördelningen. Bilen baseras på en ny plattform, e-TGNA, som är speciellt framtagen för elbilar.

Modellen går att få med ett nyutvecklat fyrhjulsdrifthjulsystem med en elmotor per hjulaxel (80 kW) och ska ge offroadegenskaper samt prestanda.

Bilens batteri har en kapacitet på 71,4 kWh, och förväntas ge en räckvidd på 45 mil beroende på version. Även enpedalkörning är möjligt. På 30 minuters laddning med snabbladdare, ska 80 procent av batteriets kapacitet uppnås. Som standard finns värmepump.

Toyotan går att få i två olika versioner: en framhjulsdriven version och en fyrhjulsdriven. Den med framhjulsdrivna har en elmotor som levererar 204 hästkrafter, samt ett vridmoment på 265 hästkrafter. 0–100 km/h går på 8,4 sekunder och toppfarten är på 160 km/h.
Den fyrhjulsdrivna versionen har i stället 217,5 hästkrafter och 336 Nm. 0–100 km/h går på 7,7 sekunder. Dock är toppfarten samma som hos den framhjulsdrivna.

Som tillval finns ett solcellstak och ska kunna bidra med energi nog för upp till 180 mils körning per år.

bZ4x har premiär i Sverige under våren 2022, några priser är dock inte klara.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com