Officiell: Nio ET7 – räckvidd på över 100 mil

Har en räckvidd på över 100 mil

Nu har kinesiska Nio lanserat nya modellen ET7. Elbilen ska bli tillverkarens nya flaggskepp. Den drivs av två elmotorer och har en räckvidd på över 100 mil. 

Bytbil har tidigare skrivit om kinesiska elbilstillverkaren Nio som skulle visa upp sitt kommande flaggskepp under den årliga ”Nio-dagen”. Nu är den här, och modellen kommer definitivt bli en rival till Tesla. Bilen har ett chassi tillverkat i lättstål och aluminium.

Bilen drivs av två elmotorer, dels finns en frontmonterat magnetmotor som producerar 241 hästkrafter, och dels induktionsmotor på bakaxeln som genererar 402 hästkrafter. Den gemensamma systemeffekten är 644 hästkrafter, och 850 Nm. Accelerationen 0-100 km/h går på 3,9 sekunder. 

Nio ET7 kommer erbjudas med tre olika batterier: instegsbatteriet på 70 kWh som har en räkvidd på 49,9 mil, mellanbatteriet på 100 kWh och 70 mil, samt värstingbatteriet på 150 kWh, där räckvidden är över 100 mil, enligt kinesiska körcykeln NEDC. Men är det inte tillräckligt med 100 mil så finns det en mängd med batteristationer i Kina, där man snabbt kan byta ut det gamla batteriet mot ett nytt. 

Nio ET7 är 510 centimeter lång, 199 centimeter bred och hjulbasen är på 306 centimeter. Interiören domineras av en stor pekskärm på 12,8 tum, och har 23 högtalare inbyggda som ljudsystem.

LÄS MER: Kinesisk sökmotor samarbetar med Volvos ägare – ska bygga elbilar

Själva bilen har en rad avancerade förarhjälpmedel som gör att den erbjuder autonom  körning. Systemet har 33 sensorer som är inbyggda i karossen för optimal design, och för att hjälpa det autonoma systemet som drivs av ett avancerat datorsystem. 

Nio har riktat in sig på den snabbt växande premium-marknaden i Kina, men de har samtidigt ambitioner att expandera ut i världen, däribland Europa. Förra året såldes drygt 36 000 fordon. 

Priserna på ET7 börjar på cirka 570 000 svenska kronor i Kina

Säljstart i Kina är tidigt nästa år.

LÄS ÄVEN: Kinesiska Volvokusinen fångad på bild – i Sverige

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com