Officiell: Mercedes Vision AMG

En vision för Mercedes prestandaavdelning

Mercedes prestandaavdelning AMG har presenterat ett nytt elektriskt koncept, och är en vision om en elektrisk framtid för dess sportbilar.

Tidigare i vintras lanserades Mercedes nya elektriska koncept Mercedes-Benz Vision EQXX, som hade en påstådd räckvidd på över 100 mil, något som senare bekräftades under ett test ute på vanliga vägar. Nu har Mercedes presenterat nästa koncept i form av Mercedes Vision AMG.

Konceptet är den första dedikerade elbilen och en vision från Mercedes prestandaavdelning AMG. Modellen kommer lanseras 2025. Vision AMG kommer använda sig av plattformen AMG.EA. Det är en av tre plattformar som biltillverkaren kommer använda av sig när de enbart ska producera elbilar 2030.

Nyutvecklade batterier

Bilen har en design som påminner om Vision EQXX, men har en cockpit som är placerad längre bak för att bilen ska ha sportigare proportioner. Fordonet har också en aktiv bakspoiler samt en stor bakre diffusor som ska hjälpa till luftflödet.

Alla drivlinekomponenter kommer utvecklas från grunden och det inkluderar högvoltsbatterierna och enligt Mercedes, dess revolutionerande drivteknik. Batterierna kommer driva en Axial Flux-motor som utvecklas av YASA. Den ska vara kompakt, ha låg vikt och leverera betydligt mer kraft än konventionella elmotorer.

Dock har inte Mercedes avslöjat speciellt många fler tekniska detaljer. Vi får se om de väljer att avslöja några fler när det börjar närma sig produktionsversionens premiär.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com