Officiell: Den kraftfullaste BMW M-modellen någonsin

Specialutgåva av BMW M5

BMW:s prestandaavdelning, M, har visat upp sin kraftfullaste modell någonsin, och den gör 0-100 km/h på tre sekunder. 

BMW har utökat sitt utbud av CS-modeller (Club Sport) med lanseringen av nya BMW M5 CS. Det är en begränsad specialversion av BMW M5, och för första gången kan fyra passagerare vara med under körturen. 

BMW M5 CS har en 4,4-liters V8-motor med 635 hästkrafter, vilket är tio fler än BMW M5 competition. Med andra ord är det den kraftfullaste M-modellen någonsin. Den har även en åttastegad M Steptroniclåda med Drivelogic som standard. Den gör 0-100 km/h på 3,0 sekunder, och till 200 km/h på 10,4 sekunder. Topphastigheten är 305 km/h. Enligt BMW själva så har modellen lyckats balansera den mångsidiga vardagskörningen med körglädje, och exceptionell sportprestanda ute på banan.

Den är 70 kilo lättare än M5 Competition, genom ett finjusterat chassi och M xDrive, samt aktiva M Differential. Avgassystemet är framtaget för att leverera en känslovallande ljudbild och är specifikt framtaget för M-modellerna. Systemet förstärker motorljudet och levererar ett sportigare, samt renare ljud.

BMW M5 CS har plats för fyra personer. Sätena är klädda i svart Merinoläder och har designinslag i form av kontrasterande paneler och dekorativ sömnad i Mugello Red. På nackstöden syns konturerna av den legendariska banan Nordschleife.

LÄS MER: BMW M presenterar ny modell senare i år

Tittar man på utsidan av bilen så är tolkningen av M5 exklusiv. Konturerna på BMW-grillen kommer i Goldbronze-finish, de 20-tums smidda M-hjulen med Y-eker, samt M5 CS-märkena på grill, M-gälar och bakluckan är i Goldbronze. Dessutom finns strålkastarnas L-formade design, som lyser i gult istället för vitt, vid halvljus och helljus, samt Welcome Light, som enligt BMW själva för tankarna till GT-racingbilar (nja va?). BMW M5 CS har i standardutförande sportiga Pirelli P Zero Corsa racingdäck, i storlekarna 275/35 R 20 fram och 285/35 R 20 bak. 

Chassit baseras på BMW 5 Competition, men är sju millimeter lägre och har stötdämpare som är utvecklade för BMW M8 Gran Coupé. Det bidrar till en bättre komfort, men förbättrar även hanteringen i tajta situationer. Bilen ger precis respons vid körning på banan, när den pressas, utan att försämra körbarheten vid vardagskörning. Modellen har M Carbon keramiska bromsar, med andra ord riktigt bra bromsförmåga. Som standard kommer den med röd finish, men det går även att få guldfärgade som tillval.

Motorhuven är tillverkad i kolfiberförstärkt plast, med luftintag i exponerad kolfiber. Bland annat är frontsplittern, backspegelskåpor, spoilern i bak och diffusern också tillverkade i samma material. Det ska förbättra aerodynamiken och bidrar även till bilens stora viktminskning.

Nya BMW M5 CS lanseras under våren och kommer kosta från 1 851 000 kronor. 

LÄS ÄVEN: Nya uppgifter om BMW iX1 – X1 som renodlad elbil

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com