Officiell: Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron

Har en maximal räckvidd på 51 mil

Audi har lanserat Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron, som baseras på MEB-plattformen. Den har en maximal räckvidd på 51 mil och instegsversionen kostar från 475 000 kronor.

För cirka en månad sedan retades Audi med världen genom att ge en smygtitt på den kommande modellen Audi Q4 e-tron. Då fick man veta att den är baserad på MEB-plattformen, men även hur stor och lång den var. Nu har den tyska biltillverkaren officiellt lanserat nya Q4 e-tron och Q4 sportback e-tron. 

Modellerna lanseras i den snabbt växande och populära suv-segmentet. Designen är vidareutvecklat med kraftigare och samtidigt aerodynamiska linjer. Båda lanseras med Matrix LED-strålkastare. Utöver standardversionen så finns även exteriören i varianterna Advanced och S-line. 

Bilen ska ge stora innerutrymmen eftersom den tekniska plattformen redan från början är anpassad för eldrift och saknar därmed kardantunnel. Interiören är enligt Audi skapad för att skapa en luftig känsla. Instrumentpanelen är vänd mot förare, och är uppdelad i två separata enheter, med två skärmar, samt växelväljaren placerad i en separat enhet. Dekorpanelen på passagerarsidan kan väljas i ett nytt material som till stor del är återvunnet. Väljer man S-line interiören så erbjuds en sätesklädsel som består av återvunnit polyester. Ratten är ny, med touchytor i svart, med haptisk återkoppling när de trycks ned. 

Infotainment- och navigationssystemet styrs genom den mittplacerade MMI touch skärmen på 10,1 tum. Som tillval går det att få en heads up-display med förstärkt verklighet. 

LÄS MER: Audi e-tron GT ska utmana Tesla

Audi Q4 35 e-tron har en räckvidd på 33,8 mil, enligt WLTP, på en enda laddning, Q4 40 e-tron 51 mil, och Audi Q4 50 e-tron quattro 48,8 mil. Den har en laddkapacitet på 125 kW, vilket under ideala förhållanden, tar tio minuter att ladda bilen så att den går att köra 13 mil. 

Tittar man på utbudet av drivlinor, så är alternativen flera. Instegsvarianten Q4 35 e-tron har ett batteri med kapacitet på 52 kWh, medan Q4 40 och 50-etron har ett större batteri på 77 kWh. Versionerna 35 och 40 har bakhjulsdrift, medan toppmodellen Q4 50 e-tron quattro, har två motorer för elektrisk fyrhjulsdrift. Den har en effekt på 299 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 6,2 sekunder, samt har en topphastighet på 180 km/h. Primärt så aktiveras den främre motorn vid gaspådrag och för bättre fäste vid halt underlag, eller vid kurvtagning. Q4 40 och 50 har värmepump som standard, som bland annat använder överskottsvärmen från högvoltsbatteriet för att temperera interiören, vilket även bidrar till att sänka förbrukningen, speciellt på längre resor. Audi Q4 35 e-tron har funktionen som tillval. 

Batteriet är placerat mellan axlarna och ska ge en låg tyngdpunkt samt balanserad viktfördelning. Sportchassi finns som tillval och sänker därmed karossen med 1,5 centimeter. Som tillval finns även Audi drive select, som gör att föraren kan välja sin egen körprofil. Väljs progressiv styrning, ska känslan bli mer direkt ju mer styrvinkeln ökar. Chassi med dämparreglering som också som tillval.  Som standard finns ett förutseende effektivitetsassistent som hjälper föraren att skapa en körstil som optimerar energiförbrukningen. 

Audi Q4 har försäljningsstart i april och lanseras hos de svenska återförsäljarna i juni. De första leveranserna börjar strax därefter. Q4 Sportback e-tron lanseras efter sommaren. Q4 35 e-tron med 170 hk kostar från cirka 475 000 kronor, Q4 40 e-tron Proline, 204 hk, cirka 564 700 kronor, och Q4 50 e-tron quattro Proline advanced, 299 hk, från cirka 641 900 kronor. Pristillägg på Q4 Sportback e-tron är cirka 22.700 kr.

LÄS ÄVEN: Säljstart för Audi A3 Sportback 45 TFSI e

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com