Ny teknik gör kolfiber billigt

Äntligen är rymdteknik inom räckhåll.

Den superstarka kolfibern har hittills varit dyr som skam. Men ny teknik kan komma att ändra på det.

Kolfiber, eller egentligen kolfiberarmerad plast, är det näst ballaste konstruktionsmaterialet i världen efter grundämnet beryllium. Tillsammans med sin plastmatris är kolfiber ett närmast bisarrt bra material att bygga lätta men hållbara konstruktioner av.

Försök att böja på en platta kolfiberarmerad plast. Nej just det, det går inte. Kolfiber är styvt. Och om man krockar smulas kolfiberplasten sönder till ett pulver, allt under ett intensivt slörpande av krockvåld.

Kolfiber går att forma ungefär hur som helst, det är våldsamt starkt och inte rostar det heller. Kort sagt, kolfiberarmerad plast är den heliga graalen. Om det inte vore för priset. Kolfibrer är inte alldeles triviala att tillverka och därför är materialet dyrt som skam. Hade det varit billigare hade allting i vår omgivning varit tillverkat av kolfiberarmerad plast, från knappnålar till kvarter.

För att inte tala om kläder.

Men nu rapporterar den välrenommerade tidskriften Science att drömmen kan bli verklighet. Det sker genom att bryta ner jordbruksbiprodukter som vetestjälkar och majsstärkelse till akrylnitril i en process som varken producerar miljögifter eller överskottsvärme.

Och nu undrar du vad akrylnitril är för någonting. Det gör jag med, så vänta ett ögonblick medan jag googlar …

Ah. Akrylnitril är den syntetiska fiber som vi till vardags kallar för akryl när våra kläder består av den. Hur som helst, det kommer inte att hjälpa oss att bygga kolfiberbilar, utan det som är intressant är att den forskargrupp vid US’ National Renewable Energy Laboratory som tagit fram metoden snart kommer att använda den för att ta fram kolfibermaterial med tillräckligt god kvalitet för bilbranschen.

Därmed lovar också forskargruppen bakom upptäckten att framtidens kolfibermaterial kommer att kunna bli så billigt att det används i allt från lampetter till lastbilar.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com