Nu kan du köpa Keke Rosbergs Formel 1-bil

Kördes med 1982 och har en spännande testhistoria

Nu kan du köpa Keke Rosbergs ikoniska Williams som han tävlade med under det mästerskapsvinnande året 1982. 

Årets Formel 1-säsong är sedan cirka en månad tillbaka igång och ser ut att vara den jämnaste på många år. De två första loppen har vunnits av Lewis Hamilton respektive Max Verstappen. Även om man tycker att årets Formel 1-säsong är bra, blir man kanske lite nostalgisk och tänker tillbaka på sina hjältar man hade när man var yngre, och man har kanske även drömmen att äga en Formel 1-bil, och nu har du chansen. 

Du känner säkert till Keke Rosberg, Formel -världsmästaren och pappa till Nico Rosberg. Det är nämligen så att en av bilarna som han tävlade med 1982, året då han vann VM, är till salu. Bilen heter Williams FW08-1. Han tävlade med den i Kanada, där han tvingades bryta med växellådsproblem, blev trea i Tyskland och tog en andraplats i Österrike. Totalt det året tog Rosberg sex podiumplatser, varav en vinst.

LÄS MER: Efter skandalen på gokartbanan – får stenhårt straff

Dock är det en annan spännande historia som finns med den här bilen, och det är nämligen så att den testades för Williams satsning på sex hjul: FW08B. Men som ni ser har bilen fyra hjul eftersom den byggdes om år 2000, så att den åter har fyra hjul. Den har då och då tävlats med i Master Historic Formula 1-mästerskapet med sin nuvarande ägaren.

Bilen har renoverats fullständigt och är en av de sista markeffektsbilarna, Bilen har en Cosworth DFV som byggdes av Geoff Richardson. Motorn har körts 303 miles sedan renoveringen, medan växellådan har körts 440 miles sedan den renoverades senaste gången. 

Utöver detta så följer en hel del reservdelar med. Priset? Det är okänt, men man får gå in på Sam Hancock som säljer bilen för detaljer. 

LÄS ÄVEN: Janne Blomqvist om Formel 1-säsongen 2021: ”Jag tror att Mercedes kommer få en match av Red Bull”

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com