Mercedes-Benz G-klass är alltjämt en kloss

Nästan allt är nytt utom utseendet.

Delad framvagn och skärmbaserad interiör står på listan av nyheter när Mercedes-Benz förnyar sin G-klass.

Äntligen har den nya generationen av Mercedes-Benz G-klass klivit ur sina kamouflagekläder och ställt sig på scenen i bara mässingen. Att den numera har delad framvagn har vi berättat om tidigare, men inte att det handlar om i princip en helt ny bil inifrån och ut.

För Mercedes-Benz har faktiskt bytt ut i det närmaste varenda pryl och lyckats banta bort hela 170 kilo från matchvikten. Alltjämt handlar G-klassen dock om ett separat karossbygge som ställts på en traditionell stegram. Vridstyvheten ska ha förbättrats med över 50 procent, men eftersom den förra generationens ram var lika motståndskraftig som en disktrasa säger det egentligen ingenting.

Man kunde hänga den över kökskranen också.

Och trots alla nyheter är utseendet praktiskt taget oförändrat. Mercedes-Benz har valt att ställa sig utanför det 21:a århundradet, till skillnad från konkurrenter som Jeep och Land Rover. Man ser inte ens att G-klass vuxit en smula, både på längden och på bredden, inte förrän man kliver in i bilen och upptäcker att knäna faktiskt får plats.

Nåväl, om utsidan står kvar och stampar med båda fötterna i 1900-talsleran har insidan kastat sig huvudstupa rakt in i vår tid. Nu domineras blickfånget av en enorm skärmlösning som tar upp halva instrumentpanelen. I mittkonsolens centrum tronar de tre strömbrytare som var och en styr varsin differentialspärr – G-klass är förstås fortfarande först och främst en terrängbil.

Daimler AG

Precis som den varit sedan 1979.

Den första G-klassvarianten som erbjuds i det nya utförandet heter G 500, har en fyra liter stor V8 med dubbelturbo och en nioväxlad automatlåda. Ännu har vi inte fått några svenska priser, men räkna med att G 500 kommer att spränga miljonvallen redan innan man prickat för några tillval. Så det kanske är läge att kasta ett öga på nya X-klass i stället …

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com