Lexus visar upp LF-Z Electrified Concept – presenterar plan för framtiden

Ska vara helt koldioxidneutrala 2050

Lexus har visat upp ett nytt bilkoncept. Samtidigt har de presenterat sin plan för framtiden. Fram till 2025 ska de lansera ett stort antal nya eller uppdaterade modeller.

Lexus har visat upp sitt koncept LF-Z Electrified Concept, som den japanska biltillverkaren menar innehåller körprestanda, styling, samt avancerad teknik, och kommer till marknaden 2025. 

Konceptet kommer baseras på en dedikerad plattform för batteridrivna elbilar, och kommer ha fyrhjulsdrift. Den kommer ha DIRECT4, en ny fyrhjulsdrift-teknik som kontrollerar kraftfördelningen över hjulen, och kan fungera i både fram, bak och fyrhjulsdrift. Dessutom kommer den ha en uppskattad räckvidd på 60 mil, enligt WLTP. 

Konceptet förhandsvisar biltillverkarens utveckling av sitt designspråk. Den har en siluett som påminner om en coupé-crossover och fronten har en iteration av biltillverkarens grill. Från sidan har fordonet korta överhäng fram och bak, samt stora hjul. Baksidan av konceptet har en komplex LED-belysning och ett tredje bromsljus som är placerat vertikalt i stötfångaren. 

LÄS MER: Lexus nya elbil har motorer på varje hjul

Tittar man på interiören är ratten en nästan som en joystick i ett flygplan, samt har en komplex head-up display. 

Förutom själva bilen har även Lexus presenterat en plan inför framtiden. De planerar att introducera 20 nya eller uppdaterade modeller till och med 2025. Fler än tio av dem ska vara elektrifierade, och det inkluderar elbilar, laddhybrider och traditionella hybrider, beroende på vad som efterfrågas i specifika länder eller regioner i världen. 

Dessutom har Lexus åtagit sig att utöka sin portfölj med sedaner och suvar. De eftersträvar även att lansera sportmodeller som fortsätter ”göra det roligt att köra”. De tänker även lansera en ny modell som enligt Lexus omdefinierar begreppet att ha en ”chaufför” och ska även introducera en modell i nya ”genrer som aldrig tidigare har funnits”. 

2025 ska den japanska biltillverkaren erbjuda elektriska varianter av alla sina modeller och vill även att elbilarna ska överstiga antalet bensinare det året. 2050 ska Lexus vara helt koldioxidneutrala, inklusive tillverkning av material, delar, fordon, fordonslogistik, slutförvaring och återvinning av äldre fordon. 

LÄS ÄVEN: Det ska du tänka på när du byter till sommardäck

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com