Land Rover Defender återuppstår med V8

Trulig traktor blir tuff atlet.

Med en V8 från Jaguar är Land Rover Defender Works V8 någonting i hästväg. Särskilt som vi trodde att modellen var stendöd.

Fredagen den 29 januari 2016 rullade den sista Land Rover Defender av monteringslinan i Solihull. Det var Defenders sista andetag och sedan var modellen tagen hinsides och död som en sill. I kulisserna trampar efterträdaren i cirklar, i väntan på att krönas till ny regent, härskare över stock och sten.

Men som i en dödsryckning sprattlar gamla Defender till, två år efter jordfästningen, och det med besked. Upp ur myllan kliver den med steg raskare än någonsin och en antydan till galenskap i blicken.

Typ så.

För den här odöda skapelsen har inte någon trött dieselspis under huven, utan en fem liter stor V8 från koncernkollegan Jaguar och den lär vara ständigt redo att omvandla bensin till bus. Siffrorna är slående: 405 hästkrafter, 515 Newtonmeter, åtta automatväxlar och under sex sekunder upp till hundra. Men eftersom den gamla Defenderkonstruktionen har anor från fyrtiotalet är toppfarten begränsad till 170 kilometer per timme. Gott så.

Land Rover Defender Works V8, som är modellens fullständiga namn, går att beställa med antingen kort eller lång hjulbas och man har åtta olika kulörer att välja mellan, varav två sidenmatta. Serien är begränsad till 150 bilar och prislistan startar på 150.000 pund i Storbritannien. Det skulle motsvara ett svenskt pris på ungefär 1,75 miljoner kronor. Wow.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com