Klart: Toyota Yaris är Årets Bil 2021

Juryn består av 59 motorjournalister från 22 länder

Nu har vinnaren av det prestigefyllda priset som Årets Bil utsetts av en jury bestående av 59 motorjournalister från 22 länder, och det var Toyota Yaris som tog hem utmärkelsen.

Årets bil är ett av de mest prestigefulla utmärkelserna en bilmodell kan vinna. Förra året vann Peugeot 208 och på förhand fanns det svenska förhoppningar om att Polestar 2 skulle upprepa bedriften som Volvo XC40 lyckades med 2018. Men när de sju finalisterna presenterades, fanns inte den svenska modellen med.

Juryn är oberoende, och organiseras av nio europeiska biltidningar, totalt 59 biljournalister från 22 länder. Inför finalen fanns det sju bilar som kunde vinna det prestigefulla priset: Citroën C4, Cupra Formentor, nya Fiat 500, Land Rover Defender, Skoda Octavia, Toyota Yaris och Volkswagen ID.3. 

Idag presenterades det vilken modell som utsågs till Årets bil och modellen som drog det längsta strået var Toyota Yaris.

LÄS MER: Toyotas reklaminslag förbjuds i Australien

Tittar man på hur de svenska representanterna röstade, hade Jan-Erik Berggren (Expressen), Carl-Johan Lejland (Dagens industri) och Tommy Wahlström (Vi bilägare) olika favoriter: Citroën C4, Toyota Yaris, och Skoda Octavia. Allt som allt gav de svenska journalisterna flest poäng till Skoda Octavia. 

”Vinnaren, Toyota Yaris, tog hem priset tack vare en kombination av goda köregenskaper och en pålitlig och snål drivlina” skriver Carl Johan Lejland på Di. 

Det är andra gången som Toyota Yaris kammar hem priset. Första generationen av bilen vann Årets bil år 2000. 

På grund av coronapandemin var ceremonin digital i år, egentlien brukar den genomföras på bilsalongen i Geneve.

LÄS ÄVEN: Toyota Yaris kan säljas – som Mazda

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com