Kia lanserar EV6 – första dedikerade elbilen

Räckvidd på 51 mil enligt WLTP

Kia har lanserat sin första dedikerade elbil, EV6. Den har ett nytt designspråk och har bland annat en räckvidd på upp till 51 mil. 

Kia har lanserat sin första dedikerade elbil och den sydkoreanska biltillverkaren menar att den nya modellen definierar vilket bilmärke de vill vara och till vilka kunder som de ska tilltala. Bilen baseras på den dedikerade elbilsplattformen E-GMP och är det första steget för det förvandlade varumärket Kia under den nya sloganen ”Movement that inspires”. 

Till 2026 ska Kia utvidga sitt modellutbud till 11 modeller, varav sju ska vara baserade på samma plattform som EV6. 

Nya Kia Ev6 har ett nytt designspråk som ska hämtats från naturen och mänskligheten, och ska framkalla positiva krafter och naturlig energi. Tigernosgrillen har övergått i ett ”Digital Tiger Face”, enligt Kia, ett utvecklat formspråk för den elektrifierade eran, där strålkastarna visar ett sekventiellt och dynamiskt ljusmönster. 

Bilen är 469 cm lång, 188 cm bred och 155 cm hög. 

Tittar man på interiören, så har den platta elbilsarktiekturen med batteriet under golvet gett en rymlig kupé. Axelavståndet är 290 cm vilket för att innerutrymmena är jämförbara med en mellanklass-suv. Bilen har ett bagageutrymme på 520 liter enligt VDA, samt 1 300 liter när baksätena är nedfällda. Det finns även en frunk på 52 liter om bilen är bakhjulsdriven, eller 50 liter om den är fyrhjulsdriven. Relaxsätena är tillverkade i återvunnen plast som motsvarar 111 PET-flaskor. 

Det finns en högupplöst display som består av dubbla 12-tumsskärmarm vilket samlar instrumenteringen framför förare, och infotainment plus navigation visas ovanför mittkonsolen. Kia EV6 har även Augmented Reality i head up-displayen som projicerar grafik i vindrutan i förarens synfält.

LÄS MER: Kia snabbar på elektrifieringsplanerna

I Sverige kommer det större av de två batterialternativen erbjudas, nämligen det på 77,4 kWh. Räckviddsmässigt så när bakhjulsdriften upp till 510 km enligt WLTP, på en enda laddning. 

Den bakre elmotorn har en effekt på 229 hästkrafter (168 kW), och och för den fyrhjulsdrivna versionen även en elmotor som driver på framhjulen, totalt 325 hästar (239 kW). 

Toppmodellen EV6 GT har dubbla motorer på 430 kW och 740 Nm i vridmoment. Accelerationen 0-100 km/h går på 3,5 och toppfarten är på 250 km/h enligt preliminära siffror. Den har även en elektroniskt kontrollerad differential som ska ge kontrollerbara kör- och vägegenskaper under alla möjliga förhållanden. 

Nya modellen stödjer både 400V och 800V-laddning, utan utan behov av ytterligare komponenter eller adapters. Den kan snabbladdas från 10 till 80 procent på enbar 18 minuter. Laddas den i 4,5 minuter kan den uppnå 100 km i räckvidd. 

Bilens har en integrerad laddningsstyrenhet (ICCU) som gör det möjligt att via funktionen vehicle-to-load (V2L) överföra energi från bilens högvoltsbatteri. V2L-funktionen kan leverera upp till 3,6 kW effekt vilket kan driva elektriska apparater, ladda elcyklar/elmopeder eller campingutrustning. Systemet kan också ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 kan dra upp till 1600 i släpvagnsvikt. Bilen är utrustad med värmepump, vilket säkerställer att bilen vid sju minusgrader kan uppnå 80 procent av räckvidden som skulle vara möjlig vid 25 grader.

Kia EV6 öppnas för förbokning idag på den svenska marknaden och kostar från 569 900 kr för Kia EV6 (Bakhjulsdrift, 229 hästkrafter), 674 700 kr för Kia EV6 GT Line (fyrhjulsdrift, 325 hk), samt 749 600 kr för Kia EV6 GT (fyrhjulsdrift, 584 hk). De första bilarna levereras till Sverige i slutet av september, början av oktober. 

LÄS ÄVEN: Kias storsatsning – ska lansera sju elbilar på sju år

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com