Hyundai: Vi ska utveckla flygande bilar till 2025

Hyundai ska utveckla flygande bilar och en flygbaserad taxiservice så tidigt som 2025. De ska kunna starta och landa som en helikopter. Utöver människor ska även de kunna frakta varor. 

Både Hyundai och General Motor tänker utveckla flygande bilar. Den sydkoreanska biltillverkaren säger att de tänker utveckla en flygbaserad taxiservice så tidigt som 2025, rapporterar Reuters. För GM:s del kommer det antagligen dröja till 2030 innan de kommer kunna erbjuda samma service eftersom det finns några tekniska hinder (och eventuellt lagar) som hindrar en kommersialisering av fordonen. 

De flygande fordonen ska inte ha några koldioxidutsläpp och ska kunna starta samt landa som en helikopter. Den ska kunna frakta både kunder och varor. Det finns en mängd med företag och tillverkare som vill producera fordonen, men kruxet är att få dem lönsamma. 

Hyundai menar att de är långt före sin tidsplan, Jose Munoz, som är vd för biltillverkaren i Nordamerika, menar att de flygande fordonen skulle kunna starta sin verksamhet redan 2028, eller till och med ännu tidigare. 

– Vi ser stora tillväxtmöjligheter för den här marknaden. Jag tror verkligen på teknikutvecklingen, säger Jose Munoz till Reuters. 

LÄS MER: Video: Bilar kan välta – även i låga hastigheter

Munoz menar att de flygande fordonen inte enbart ska transportera människor, utan även varor. Det finns även potentiella utvecklingsmöjligheter för vilken service de kan erbjuda i framtiden.

Hyundai håller på att utveckla flygtaxis som drivs av elektriska batterier och som ska kunna transportera mellan fem och sex personer åt gången från olika städer centrum till flygplatser. Men det är inte bara Hyundai och GM som försöker utveckla ett flygande fordon som kan transportera fordon, så även Toyota, Daimler och Geely. 

Redan i januari så presenterade Cadillac ett flygande koncept. Investmentbanken Morgan Stanley uppskattade att marknaden för flygmobilitet i städerna kan vara värd nio biljoner dollar år 2050. 

2019 lovade Hyundai att de skulle investera 1,5 miljarder dollar i flygmobilitet i städerna fram tills 2025. 

LÄS ÄVEN: Hyundai tänker kapa utbudet av förbränningsbilar

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com