Här är ”leksaksbilen” som kostar mer än din bil

Är i skala 1:8

Den här modellbilen hyllar ett speciellt lopp för Mercedes och tillverkas i ett exklusivt antal. Den tillverkas i skala 1:8 och varje exemplar kostar mer än din bil.

I juli 1955 så tävlade Mercedes-Benz i Formel 1 med Mercedes-Benz W196. De dominerade Storbritanniens Grand Prix och slutade etta, tvåa, trea och fyra, vilket var en historisk dag för den tyska biltillverkaren. Det var andra året sedan de återkom till Formel 1, och vinsten på Aintree var dessutom Sir Stirling Moss första GP-seger. 

För att minnas den legendariska prestationen kommer modellbilstillverkaren Amalgam Collection producera en serie med Mercedes-Benz W196 i skala 1:8. Precis som de andra skalmodellerna som de tillverkar, byggs även de här för hand, i verkstaden i Bristol. Dessutom får de praktisk hjälp av Mercedes-Benz, såsom officiella färger, arkivmaterial och bilder, samt finishen på bilen.

Efter att skalmodellen är färdig så skickades den till Mercedes teknik- och designteam, för att säkerställa att modellen är en korrekt avbildning av den faktiska racingbilen.  

Foto: Amalgam Collection

LÄS MER: Mercedes-Benz visar upp sin Hyperscreen 

Den här modellen kommer tillverkas i fem exemplar, och varje bil kommer kosta 17 165 dollar (motsvarande 143 000 svenska kronor), vilket exempelvis är dyrare än en Toyota Auris 1.2 från 2017 som säljs här på Bytbil. 

Även om han aldrig vann förarmästerskapet i Formel 1, var Stirling Moss en av de mest inflytelserika förarna i Formel 1 historia. Han adlades av prins Charles år 2000. I maj förra året gick Stirling Moss bort, 90 år gammal.

LÄS ÄVEN: Mercedes: Laddbilar ska stå för hälften av försäljningen 2030

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com