Ghibli Hybrid är Maseratis första elektrifierade bil

Det är ett historiskt ögonblick för italienarna.
Ghibli Hybrid är Maseratis första elektrifierade bil.
Det är en mild variant – men mer är ju att vänta.

Det har snackats en del från Maseratis håll de senaste åren när det kommer till elektrifierade bilar.

Sportbilstillverkarens tekniska direktör Roberto Fedeli pratade för fyra år sedan om planer på en eldriven sportbil med tänkt lansering 2020. Fedeli passade också på att ge Tesla en rejäl känga i samband med att han uttalade om Maseratis framtidsplaner.

– Genomförandet och kvaliteten på produkterna är i nivå med de tyska tillverkarna på sjuttiotalet. Deras lösningar är inte de bästa, sa han då. 

Fedeli hade ingen lust att härma amerikanarna, utan ville gå sin egen väg.

Tidigare i år kom så nyheten att alla Maseratis modeller ska bli elektrifierade. Och nu har snack bokstavligen konverterats till verkstad med italienarnas första elektrifierade bil: Ghibli Hybrid.

Det är ingen laddhybrid, utan en mildhybrid. En 2,0-liters rak turbofyra får hjälp av en remdriven 48 volts startmotor vars batteri är monterat i bilens baksida. Någon vidare information om batteriets storlek eller vikt ges inte. Det förkunnas dock att denna Ghibli-version väger 80 kilo mindre än diesel-varianten. Ändå landar totalvikten på 1950 kilo.

Co2-utsläppen beräknas till någonstans mellan 192 till 216 gram per kilometer, enligt WLP.

När vi ändå pratar siffror; Ghibli Hybrid ligger inne med 330 hästkrafter och 450 Nm. Toppfarten lyder 225 km/h och 0-100 görs på 5,7 sekunder.

Hybridlösningen är förresten inte den enda nyhet som ryms i denna bil. Det blir också debut för infotainmentsystemet Maserati Connect vilket ger en konstant uppkoppling med bilen även under färderna.

Framöver fortsätter färden mot den elektrifierade omställningen för Maserati, med helelektriska GranTurismo och GranCabrio som är schemalagda för nästa år. Ghibli Hybrid lanseras kommande höst.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com