Ford ställer om – ska enbart sälja elbilar i Europa

Hittills den största biltillverkaren i Europa att förbinda sig att sluta sälja personbilar med förbränningsmotorer

Ford kommer enbart sälja elbilar i Europa, som en del av den amerikanska biltillverkarens nya strategi för kontinenten.

Ford kommer enbart sälja renodlade elbilar i Europa 2030, och är en del av deras nya strategi för kontinenten, skriver Automotive News Europe.

Ford kommer få stöd av amerikanska biltillverkarens strategiska alliansen med Volkswagengruppen, eftersom Ford kommer använda sig av Volkswagens MEB-elbilsplatttform, som bland annat tillverkar ID.3 och ID.4, för sin tillverkning av elbilarna.

Den amerikanska biltillverkaren kommer även investera i ett helt nytt tillverkningscenter för elbilar, vid sin fabrik i Köln. Den första renodlade elbilen som byggs i Europa kommer vara färdig 2023. Det är samma fabrik som bygger halvkombin Fiesta, och kommer nu antagligen bygga en helelektrisk bil.

Stuart Rowley, vd för Ford Europa, har tidigare berättat för Automotive News Europe, att Fords MEB-baserade bilar kommer vara väldigt annorlunda jämfört med Volkswagens ID-modeller. 

LÄS MER: 1965 Ford Shelby GT350R i originalskick säljs på auktion

Som ett första steg i deras övergång till el, så ska alla Fords personbilar som säljs i Europa, antingen vara batteridriva, eller hybriddrivlinor i mitten av 2026. Dessutom ska de även i väsentliga delar elektrifiera sitt kommersiella modellutbud, som enbart ska ha batteridrivna, eller hybrider 2024. Ford förväntar sig att två tredjedelar av försäljningen av den kommersiella flottan, ska vara batteridrivna, eller hybrider, till 2030. 

I år ska Ford börja sälja sin elektriska suv Mustang Mach-e, detta efter lanseringen av Kuga som laddhybrid förra året. Den återkallades efter problem med batterierna.

Tillkännagivandet kommer efter att Storbritannien, som är Fords största marknad, förra året sade att de skulle förbjuda försäljningen av personbilar med förbränningsmotorer 2030, även om regeringen kommer tillåta försäljningen av hybrider och laddhybrider i ytterligare fem år. 

Ford blir därmed den första biltillverkaren i Europa att förbinda sig att sluta sälja personbilar med förbränningsmotorer. Bara för ett par dagar sedan gav Jaguar Land Rover samma besked, men att de ska bli helt elektriska 2025. Bentley ska droppa sina förbränningsmotorer 2030, och Volvo blir ett helelektriskt märke samma år.

LÄS ÄVEN: Nu kan du få Ford Shelby GT500 som lättviktare

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com