Ferrari SF90 Spider – monstret på 1 000 hästkrafter

Cabrioleten som kan nå 340 km/h

Ferrari SF90 Spider lanseras 18 månader efter att SF90 Stradale visades upp. SF90 Spider är den italienska biltillverkarens andra cabriolet som en hybrid, och den är ett monster på 1000 hästkrafter med en toppfart på 340 km/h. 

Ferrari SF90 Spider är en laddhybrid med fyrhjulsdrift och betyder en fyraliters turbomatad V8 som är kopplad till tre elmotorer som tillsammans producerar 1000 hästkrafter. Kraften skickas till alla fyra hjulen via en åttaväxlad växellåda med dubbelkoppling. 0-100 km/h tar 2,5 sekunder och toppfarten är 340 km/h. 

Tekniskt sätt kan modellen köra på enbart el eftersom den har en batterikapacitet på 7,9 kW vilket gör att den kan nå 25 kilometer. 

Spider har en aluminiumtak gom går att fälla in, eller ut på enbart 14 sekunder och sägs spara 40 kilo och minst 50 liter mer lagringsutrymme jämfört med en standardmodellen. Bakrutan kan höjas eller sänkas när taket dras in för ändra luftflödet i höga hastigheter. 

Takmekanismen och chassiförstärkningarna lägger till 100 kilo, vilket gör att Spider väger 1670 kilo. 

Ferrari menar att de designade Spider för att minimera turbulens, buller och prestandaförluster när taket är nedfällt. Hänsyn måste dessutom tas till hur tackfacket påverkar motorrummet, som kan nå cirka 900 °C. Därför får motorlocket ett par ventiler som sägs fungera som skorstenar, utan att störa bilens aerodynamik. 

LÄS MER: En Ferrari som renodlad elbil? Glöm det

Exteriören är i stort sätt oförändrat från standardversionen av SF90, förutom trimelementet i cockpiten som ska leda bort luft från föraren och passageraren. 

När taket är tillbakafält behåller ändå SF90 Spider Stradales övergripande form och dess proportioner. Den största skillnaden är ett par utlöpare som som ligger i linje med nackstödet bakom kupén, för att minimera eventuell förlust av sikt bakåt. 

Dock har cockpiten flyttats framåt i chassit för att ge plats åt takmekanismen. Själva taklinjen är 2 centimeter lägre och vindruta har fått en brantare lutning. 

Kupén är identiskt med standardversionen med ett 16 tums displaykluster som visar live telemetri och en batteriladdnings-indikator , heads up-skärm och en motorsport-inspirerad ratt som har en mängd beröringskänsliga kontroller. 

Som tillval finns Asseo Fiorano uppdateringspaketet med nya stötdämpare, en viktminskning på 21 kilo och Michelin Pilot Sport Cup 2 prestandadäck, för cirka 448 000 svenska kronor. 

Leveranserna till kunder startar andra kvartalet 2021, och de priset i Italien kommer vara 473 000 euro (4,8 miljoner svenska kronro). 

LÄS ÄVEN: Nu kan du köpa unika Ferrari Arno XI

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com