Bugattis bromsok är äkta skrivkonst

Utskrift ska sätta stopp i framtiden.

Att konstruera bra bromsar är ingen barnlek. Men Bugatti skriver ut sina ok i titan. Därmed finner man en perfekt balans.

Bromsar är bra att ha. Det vet inte minst biltillverkaren Jaguar, som efter fiaskot i 24-timmarsloppet i Le Mans 1952 (där Pierre Levegh sånär tog hem segern som ensam förare i sin bil) kom med en helt ny sorts bromsar till Circuit de la Sarthe året därpå.

Skivbromsarna som Jaguar C-type hade begåvats med kunde ventilera bort sin överskottsvärme på ett sätt som de förhärskande trumbromsarna bara kunde drömma om. Jaguar tog en bekväm dubbelseger och från den stunden var trumbromsen stendöd i tävlingssammanhang.

Stendöd.

Konstruktionsmässigt är skivbromsar bedrägligt simpla, mycket enklare att begripa sig på än de gamla trumbromsarna. En skiva snurrar med samma hastighet som hjulet och ett bromsok klämmer åt runt den när man ska stanna. Fiffigt, eller hur?

För att få en så bra funktion som möjligt behöver bromoket vara styvt. Samtidigt får det inte väga för mycket, eftersom bromsokets massa är ofjädrad (i de allra flesta fall), det vill säga att det sitter på ”fel” sida av fjädringen. Ofjädrad massa kostar på, i termer av komfort men också i väguppträdande.

Alltså har man ett balansbekymmer här: man vill att oket inte ska flexa när det utför sitt arbete, men att konstruera för styvhet betyder också att det blir stort och tungt. Inte bra. När pengar inte spelar någon roll, som i Formel 1, maskinbearbetas aluminiumblock till intrikata former som sprider lasterna så att krafterna fördelas så effektivt som möjligt.

Brembo

Snyggt blir det också.

Bugatti är ungefär lika kostnadsmedvetna som man är i Formel 1 (väldigt lite, alltså) och därför har fransmännen nu tagit själva bromsokstillverkningen ännu ett steg framåt. Tillsammans med tyska Laser Zentrum Nord har man skrivit ut ett bromsok och i stället för bläck i skrivaren har de använt titan.

Resultatet är ett bromsok som ska vara både lätt och styvt, precis som man vill ha det. Baksidan är förstås priset. Att skriva ut ett ok tar 45 timmar dyrbar maskintid, där titanpulver läggs på ett lager i taget och svetsas sedan ihop med underliggande lager med hjälp av laser, för att sedan bakas i ugn på 700 grader.

Det är inte gratis, men Bugatti hoppas ändå kunna införa tekniken på sina bilar inom kort. Redan i vår kommer tekniken att testas på fältet. Och eftersom en Bugatti Chiron går på 20 miljoner spänn kanske några hundra tusen hit eller dit inte spelar någon roll.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com