Bugatti La Voiture Noire – värd 18,9 miljoner dollar

Har samma motor som sitter i Bugatti Chiron

Den visades upp som koncept för två år sedan. Nu har Bugatti tillverkat det enda exemplaret av La Voiture Noire. Den är en av de dyraste nyproducerade bilarna genom tiderna och får dessutom samma 16-cylindriga motor som sitter i Chiron. 

För ett par dagar sedan berättade Bytbil om en minst sagt exklusiva Rolls-Royce Boat Tail som kostar 20 miljoner pund. Enligt uppgifter har den köpts av kändisparet och musikstjärnorna Beyoncé och Jay-Z.

För två år sedan visades en annan exklusiv bil upp, nämligen Bugatti La Voiture Noire. Den avtäcktes som ett koncept på bilsalongen i Genéve. Nu är produktionsversionen klar och visas upp i sin fulla prakt. 

Bilen är det enda exemplaret som kommer tillverkas och är en hyllning till den klassiska 57SC Atlantic som ägdes av Jean Bugatti, grundare av den franska biltillverkaren. Den är inte lika dyr som Rolls-Roycen, men har ändå en prislapp på nätta 18,9 miljoner dollar (157,6 miljoner svenska kronor). 

LÄS MER: Porsche investerar i Rimac – sammanslagning med Bugatti nära?

Produktionsversionen är mycket likt konceptet med en distinkt front som har formen av hästsko och en egen design på strålkastaruppsättningen. Baktill har den en LED-remsa med namnet Bugatti under, och dessutom har den sex stycken avgasrör. Även La Voiture Noirs hjul är unika och är snarlika de som fanns på konceptet. 

Under motorhuven finns det en 16-cylindrig motor, samma som driver Bugatti Chiron. Åttaliters W16-motorn utvecklar 1 500 hästkrafter och 1 600 Nm i vridmoment. 

Vem som är den lyckliga ägaren är oklart, men Bytbil rapporterade för två år sedan att en av kandidaterna är den saudiska prinsen Badr bin Saud. 

LÄS ÄVEN: Bugattis superbil börjar ta form

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com