Brabus vässar Mercedes-Benz X-klass

Får mer effekt och tuffare uppsyn.

Med hjälp ny mjukvara och större hjul blir Mercedes pickup lite stöddigare. På gång är också en ännu vassare version.

När vi provkörde Mercedes-Benz nya pickup X-klass i höstas hade vi egentligen bara en allvarlig anmärkning: den fyrcylindriga dieselmotorn från Nissan gjorde inte bilen rättvisa. Numera erbjuder Mercedes-Benz förstås bilen även med sin egen V6:a i X 350 d, men de tar också rundligt betalt för de extra cylindrarna. (hur mycket extra?)

Då är det förmodligen billigare att be Brabus locka fram några extra hästkrafter ur Nissanspisen. Exakt vad det kostar vet vi inte, men det är fråga om en enkel omprogrammering av motorstyrningens mjukvara och Brabus säger att det kan göras hos en Mercedesverkstad på någon timme.


Läs mer: Provkörd Mercedes-Benz X 250 d


Resultatet är 21 hästkrafter och 60 Newtonmeter ovanpå originalsiffrorna, totalt 211 respektive 510. Accelerationen 0–100 kilometer per timme ska nu klaras av på 11,5 sekunder, en liten förbättring i alla fall.

Men eftersom det är fråga om en bil från Brabus är utseendet minst lika viktigt som insidan. Några nya plastbitar i fronten, LED-strålkastare på taket och fyra utblås därbak ger X-klass lite mer skäggstubb. Och så förstås 20-tumshjul med 285 millimeter breda däck. Praktiskt? Nej, knappast. Men det ser tufft ut.

Volvo Cars

Det memot läste aldrig Volvo 343.

Och skulle du ändå sakna effekt säger Brabus att man också har en hetare variant av V6:an på utveckling. Däremot säger de ingenting om att du skulle släppa en version med den där 900-hästars V12-motorn de har i ett par andra modeller. Synd.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com