Borgward visar smäckert elbilskoncept

Isabella Concept lånar namnet från fornstora dagar.

Halvkinesiska Borgward visar upp en eldriven designstudie som lovar gott. Men mycker mer än så får vi inte veta.

Carl Borgward lät inte sin ingenjörstitel gå till spillo. Redan på tjugotalet började han bygga trehjuliga lastbilar under namnet Blitzkarren och alldeles i början av trettiotalet tog han över Hansa-Lloyd-Werke. Innan kriget bröt ut öppnade han fabrik i Sebaldsbrück utanför Bremen och hade 22.000 anställda under sig. Carl Borgward var bilbaron.

Men kriget förde med sig olycka. Borgwards fina fabrik bombades sönder och samman av de allierade och det visade sig att hälften av arbetarna där var tvångskommenderade krigsfångar. Så Borgward fick skaka galler ett tag innan han frigavs 1948. Som om det skulle hindra en karl som honom.

Redan året därpå var Borgward igång igen med att bygga bilar, den här gången med en plywoodkaross ovanpå ett chassi av trä. Lloyd LP 300 var en bil som alla skulle ha råd med, till och med när en folkabubbla var för dyr.

Samtidigt med sitt tvåtaktsäventyr utvecklade han också sitt gamla bilmärke Hansa, som snart blev Borgward Hansa och 1954 lanserades den revolutionerande Borgward Isabella, som hade självbärande kaross, klocka och cigarettändare.

Snygg var den ju också.

Men snart visade det sig att Isabella var svårt drabbad av barnsjukdomar och efter en lycklig smekmånad med marknaden svek kunderna. Koncernen gick i en spektakulär konkurs omgärdad av konspirationsteorier 1961 och Carl Borgwards hjärta gav upp blott ett par år därefter.

Där trodde vi att sagan om Borgward tog slut, men Carls sonson Christian Borgward har skrämt liv i det gamla märkesnamnet och med kinesiska pengar börjat bygga suvar åt suktande kunder i mittens rike. Och nu visar de upp ett elbilskoncept som fick besökarna på Frankfurtsalongen att dregla lite opassande ur sina mungipor.

Borgward Isabella Concept har förstås bara namnet gemensamt med sin femtiotalsföregångare. Den fem meter långa bilen är alltigenom en futuristisk fantasi, men grundformerna lär vi nog att få se i en kommande sedanmodell från märket. Som vanligt kan vi nog räkna med både dörrhandtag och backspeglar när det är dags, precis som att interiören kommer att se ut som i en bil och inte som i ett rymdskepp från femtiotalets science fiction-serier.

Mycket mer än så får vi faktiskt inte veta i nuläget, men vi hoppas att de läckra linjerna och tvåtonslacken överlever produktionsberedningen. Och inom något år eller så får vi väl svar.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com