BMW presenterar BMW i4

Det har länge pratats om den, nu har BMW till slut visat upp BMW i4. Den har 530 hästar och en räckvidd på 59 mil.

För drygt år sedan presenterades konceptet i4 som ska kunna utmana Tesla Model 3. Nu har den bayerska biltillverkaren till slut presenterat elbilen BMW i4, under sin årliga konferens. 

BMW 3-serien och 4-serien har alltid varit riktmärket för både BMW och de andra biltillverkarna som konkurrerar i samma segment. Nu har alltså BMW i4 presenterats. Senare ska även en i4 med M-dekalen lanseras. 

BMW i4 är en fyrdörrars Gran Coupé som finns i olika versioner, som har en räckvidd på upp till 59 mil, enligt WLTP. Den har en motoreffekt på upp till 530 hästkrafter och accelerationen 0-100 km/h kommer gå på cirka fyra sekunder. 

LÄS MER: Nya BMW M4 har fler hästkrafter än beräknat

Bilen har en modellspecifik stötdämparteknik som minskar rörelsen som ofta upplevs som att bilen ”sätter sig” under kraftig acceleration. Modellen har även ett nyutvecklat antispinnsystem som ska säkerställa maximalt grepp och stabilitet när man trycker ned gaspedalen ordentligt . 

Enligt BMW har den snabb och instinktiv respons i styrningen och även bromspedalen. Anledningen till detta sägs vara modellens långa hjulbas, bredd spårvidd, hjulvinkel som är modelspecifik, däckdimensionerna som är stora, hög vridstyvhet, samt låg tyngdpunkt och viktbalans. 

BMW i4 baseras på den femte generationens BMW eDrive-teknik. Elmotorn, laddaren och batteriet är nyutvecklade och enligt BMW gör det att de kan ta ett nytt och viktigt steg i utvecklingen av de elektriska drivlinorna. 

Under fjärde kvartalet i år kommer BMW i4 börja rulla på Sveriges vägar.

LÄS ÄVEN: BMW:n som inte är vad den ser ut som

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com