Beatles-stjärnans Mercedes säljs

En av 2 190 exemplar • Fyraväxlad automatlåda

En Mercedes-Benz 600 SWB ska säljs på auktion, och har tillhört en av medlemmarna ur den minst sagt kända musikgruppen The Beatles.

George Harrisons Mercedes 600 är till salu. Modellen lanserades i september 1963 och är av de mest kända bilarna som någon funnits samt har även varit en favorit bland olika kändisar och statschefer i välden. 

600 tillverkade i ett begränsat antal och var efterträdaren till 300D Adenauer. 600 var den mest dyraste och tekniskt avancerade modellen från Mercedes-Benz på sin tid och det lades stora summor på utvecklingsarbetet. 

Den har en 6,3-liters M100 V8, och har ett komplext bränsleinsprutsystem, som levererade 247 hästkrafter. Kraften kopplades till en fyraväxlad automatlåda och hade en topphastighet på 208 km/h. 

LÄS MER: Fränt färgad och ovanlig Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive till salu

Bilen hade justerbar luftfjädring, som var år före sin tid. Bilen har ett komplicerat hydralsystem som bland annat driver elfönstrerna, de elektroniska sätena och bakluckan. Behöver jag nämna att interiören har detaljer i trä, metall och läder? Du kan nog dra slutsatsen själv att det garanterat finns. 

Just det här exemplaret säljs via Collecting Cars. Mercedes-Benz 600 SWB köptes 1967 av George Harrison som på den tiden var gitarist i the Beatles. Bilen var en av 2 190 exemplar som byggdes totalt. 

George Harrisons bil var i vitt och hade svart läderinteriör tillsammans med en kant på instrumentbräda i valnöt. Innan den köptes av Harrison var det en demobil för Mercedes. Tidigare i år renoverades den ordentligt. 

Priset? I skrivande stund är den uppe i 80 000 pund (motsvarande 955 000 svenska kronor). Auktionen avslutas i morgon.

LÄS ÄVEN: Maybach firar 100 år – hintar om en ny S-klass med V12-motor

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com