Bakslag för Volkswagen efter dieselskandalen

Biltillverkare får inte använda anordningar som drar ned på avgasrensningen

Enligt en ny dom i EU-domstolen får biltillverkare inte använda några särskilda undantag för att manipulera utsläppen. 

EU-domstolen har beslutat att inte tillåta några undantag när det kommer till anordningar som drar ned på avgasrensning under några förhållanden, som exempelvis för att spara på motorn, fastställde domstolen. 

Om man har sådana mjukvaror, måste den skydda motorn mot plötsliga och exeptionella skador och endast de omedelbara riskerna som ger upphov till en specifik skada när fordonet körs, kan motivera undantaget, menar domstolen. 

I det aktuella fallet gällde det en avgasreningsventil som kan leda om vissa avgaser tillbaka in lufttillförseln till motorn, för att minska den slutgiltiga kväveoxidutsläppen. Ventilen justerades i tester med hjälp av en illegal anordning för att låta utsläppen förbli under utsläppskraven, men enligt experter så skulle enheten under normala förhållanden leda till ett högre utsläpp av kväveoxider.

Volkswagengruppen använde en särskild mjukvara som som hjälpte den kringgå test av föroreningar av dieselmotorer, vilket utmynnade i den så kallade Dieselgate-skandalen. 

LÄS MER: Europeiska kommissionen nobbar undantag från nya utsläppskrav

950 000 Volkswagenbilar återkallades i Frankrike efter dieselskanalden. 

Enligt Automotive news Europe står Volkswagen inför en våg av stämningar, utöver fordringar från förare som vill ha pengar tillbaka som kompensation för att värdet på deras bilar minskat, efter det att amerikanska tillsynsmyndigheter avslöjade fusket. 2017 fick koncernen böta 4,3 miljarder dollar på grund av fusket. Hittills har Volkswagen förlorade mer än 30 miljarder euro (cirka 304 miljarder svenska kronor).  

I en av de största grupptalan som lämnats in i Storbritannien, beslutade en brittisk domstol i april, att Volkswagen använde en olaglig mjukvara, och det innebär att 91 000 kunder kunde för vidare sin grupptalan mot biltillverkaren. 

I juli beslutade EU-domare i ett separat fall beslutade att Volkswagenägare som drabbats av skandalen kan stämma biltillverkaren för utsläppsmanipulation i dieselbilar, var som helst i unionen, vilket öppnat upp för ett möjligt anspråk där bilägaren bor. 

LÄS ÄVEN: Volvo Cars vd: Förbjud bensin- och dieselbilar

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com