Aston Martins blinkning till det förflutna

Tillverkas i 88 exemplar

Den redan nu speciella Aston Martin V12 Speedster går att fås med ett designpaket som hyllar en av sina mest framgångsrika bilar genom alla tider. 

2025 ska Aston Martin börja tillverka batteridrivna sport- och racingbilar. Redan i år kommer den första hybriden. Men fram tills dess kan vi njuta av deras vackra bilar som har förbränningsmotorer. 

För drygt ett år sedan visade Aston Martin upp sin något udda men tillika vackra V12 Speedster. Bilen har en öppen cockpit och kommer enbart tillverkas i 88 exemplar. 

Nu har den brittiska sportbilstillverkaren presenterat en blinkning till det förflutna, och som kanske lockar några att köpa den potentiellt klassiska bilen, nämligen DBR1-paketet. Det är en hyllning till den mest framgångsrika bilen som konstruerats av Aston, som vann både Le Mans 1959 och 1 000 kilometers-loppet på Nürburgring. 

LÄS MER: Då lanseras Aston Martins nya supersportbilar

Även om DBR1 var en racingbil så var den en förebild för några av Astons mest välkända bilar, och är fantastiskt vacker. Väljer man DBR1-specifikationen till V-12 Speedster, så har den tillval som ska påminna om den ikoniska Le Mans-vinnaren. Den kommer få samma Aston Martin Racing Green-färg, Clubsport White stripar och cirkel, grillen är i Satin Silver finish, som ska påminna om originalbilen, samt lädersäten. Man kommer även få unika hjälmar i Racing Green. Varje målningsprocess tar mer än 50 timmar. 

I hjärtat på bilen så ligger en högpresterande variant av den 5,2 liters V12-motorn med dubbelturbo som kan generera en effekt på 700 hästkrafter och 752 Nm i vridmoment som matas till en åttaväxlad automatlåda. Den gör 0-100 km/h på 3,4 sekunder och har en toppfart på 319 km/h. 

LÄS ÄVEN: 94 procent av värdet borta: Aston Martin sparkar sin vd

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com