Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Upp till 400 kilometers räckvidd i eldrivna Renault 5

Den lilla Renault 5 E-Tech Electric har premiär i slutet av februari, men flera detaljer är redan på plats: 52 kWh batteri och en räckvidd på upp till 400 kilometer.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Renault är i full färd med att återuppliva både gamla och befintliga modellnamn för att påskynda elektrifieringen. Nya Scénic som en elektrisk crossover kommer att vara först ut på marknaden, medan en ny elektrisk Twingo kommer att lanseras 2025 med samma charm som 90-talsversionen.

Den modell som vi är mest spända på att se och prova är modellen med det ikoniska namnet 5: Renault 5 E-Tech Electric, som nu är planerad att debutera den 26 februari – mindre än tre månader från idag kommer den att finnas på bilsalongen i Genève.

Vi kommer inte att behöva vänta så länge på de första tekniska detaljerna eller de första smakproven av designen. Med dessa designutsnitt är det omöjligt att missa det faktum att nya 5 är en retromodell med stort R. Den kommer att vara mer än igenkännbar som en modern ersättare till originalet från 1972.

Strålkastarna och bilens profil är tydliga kännetecken, medan en stor display på motorhuven är en ny idé; originalet hade ett stort luftintag. På displayen på den nya bilen visar 5:an sin laddningsnivå med en 5:a indelad i block. Bakljusen används för att förlänga karossen med små ”vingar” som förhindrar turbulens runt bilen.

Upp till 400 kilometer med ett batteri av blygsam storlek

Renault 5 E-Tech Electric kommer, i originalets anda, att vara en liten bil. Med en kroppslängd på 392 cm är den mycket större än 1972 års 5 (352 cm), men den kommer att vara något kortare än nuvarande Clio. För en ännu mindre elbil från Renault behöver du inte leta längre än den kommande Twingo.

Den lilla elbilen kommer att födas med framhjulsdrift och ett batteri med en kapacitet på 52 kWh, vilket är något mindre än i bilar som Peugeot E-208 och Jeep Avenger. Det bör dock räcka för en WLTP-räckvidd på upp till 400 kilometer. Om det är för mycket och du bara behöver bilen för kortare sträckor, planerar Renault att introducera ett 40 kWh-batteri också. Detta kommer förmodligen att minska räckvidden med 100 kilometer, men också ge en lättare bil.

Renault har satt ett pris på 25 000 euro som riktmärke. Renault 5 blir den första elbilen i serieproduktion som har V2G-teknik (Vehicle-to-Grid) – den kan skicka tillbaka ström till elnätet så att ägarna kan sälja ström från batteriet till elbolaget.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com