Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota visar upp två nya koncept - på väg 2025

Toyota siktar på att ha sex helt eldrivna modeller klara till 2026. Här är de två senaste koncepten som har premiär senare i år.

BY: Zacharias Lund FOTO: Zacharias Lund/PR

Toyota har framtiden klar för sig, och som många andra bilmärken är den elektrisk. Ambitionen för 2024 är att 75% av Toyotas bilar som säljs i Europa ska vara elektrifierade.

År 2023 var 71% av Toyotas sålda bilar i Europa elektrifierade. För Toyota innebär “elektrifierade” både hybrid- och elbilar. Den senare kommer att utökas med fem nya modeller fram till 2026.

Vi har tagit en titt på de två nya koncept som kommer att presenteras under året.

En ny toppmodell

För närvarande har Toyota endast en helelektrisk modell i form av Bz4x, men det kommer snart att förändras.

Den så kallade Sport Crossover Concept är den första av de två nya konceptbilar som presenteras, och som förväntas vara avtäckt och redo att köras under 2025. Den kommer dock att ha sin världspremiär senare i år. Designuttrycket är fortfarande i konceptfasen, men om slutprodukten kommer ens i närheten av detta koncept, har Toyota verkligen träffat en bra designlinje.

Med titeln Toyotas nya elektriska toppmodell är förväntningarna höga på den nya crossovern. Sport Crossover Concept kommer att ha ett sportigare utseende med en stram aerodynamisk profil och är planerad att hjälpa till att expandera Toyotas modellprogram till nya Toyota-kunder.

Toyota själva rapporterar att denna modell kommer att vara hög på komfort och extremt användbar, vilket vi bara kan bekräfta eller förneka när bilen slutligen är klar. Vid denna tidpunkt kan inte mycket sägas om räckvidd, prissättning och interiör, men designen har för närvarande element av den slutliga produkten och det ser riktigt bra ut.

   

En ny urban SUV

Förutom Sport Crossover Concept presenterade Toyota också Urban SUV Concept, som är lite längre fram i konceptfasen. Faktum är att denna design är mycket nära den slutliga produkten, som förväntas komma ut på vägarna inom kort.

Toyotas nya B-SUV mäter 4,3 meter i längd, 1,82 meter i bredd och drygt 1,7 meter i höjd, vilket är ungefär samma storlek som en Corolla Cross. Så du får SUV-känslan och en hög sittposition. Det är redan känt att denna nya modell kommer att finnas tillgänglig antingen med framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift.

  

Modellen kommer också endast att finnas tillgänglig som helt eldriven och med två batteristorlekar.

Nya B-SUV är Toyotas storsatsning på den europeiska marknaden. B-SUV:ar är extremt populära i Europa, vilket gör det attraktivt för Toyota att attackera. Urban SUV Concept förväntas få sin världspremiär 2024, så vi har för närvarande inte mycket information om utbud, priser och interiör.

Designen, som sägs vara nära färdigställd, ser mycket bra ut och tillsammans med Sport Crossover Concept ser det lovande ut för det japanska bilmärket.

Framtiden är elektrisk

Toyota arbetar ständigt mot målet om nollutsläpp 2035, inte bara i form av elbilar utan också i utvecklingen av batteriteknik.

Toyota räknar med att elbilarna ska stå för 20% av försäljningen 2026 och att 250.000 elbilar per år ska säljas i Europa från 2026 och framåt. På längre sikt kommer Toyotas elbilar att utrustas med ny batteriteknik som de själva kommer att utveckla.

Bland annat fortsätter Toyota att arbeta med sitt ”Solid State”-batteri, som ska ge blixtsnabb laddning och en räckvidd på över 1.000 kilometer. Framtidsutsikterna för denna typ av teknik är dock betydligt längre. Toyota räknar med att de första bilarna kommer att vara utrustade med solid state runt 2028.

Toyota kommer också att utveckla ett så kallat folkbatteri med lägre kostnader. Den populära batteritekniken kommer att göra elbilen mer tillgänglig för konsumenter samtidigt som den ger 20 procent längre räckvidd till 40 procent lägre kostnad.

Härnäst kommer två ”Performance”-batteritekniker. Den ena kommer att säkerställa blixtsnabb laddning och en 20-procentig kostnadsminskning. Den andra tekniken ska kunna leverera över 1 000 km på en enda laddning genom energidensitet och optimering.

På många sätt har Toyota en skarp och organiserad plan för den elektriska framtiden som kommer att bli intressant att följa. Med de två koncepten får vi en fin inblick i designen, men vid de kommande premiärerna kommer vi att lära oss ännu mer om bilarna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com