Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stölder av katalysatorer ökade med 248 procent

Även andra stölder fortsätter att öka

Större
Stäng
  • En man försöker ta sig in i en bil med hjälp av en skruvmejsel
    Antalet bildelsstölder fortsätter att öka. Foto: Pixabay
  • Antalet bildelsstölder fortsätter att öka. Foto: Pixabay

Nya dystra siffror visar att stölderna av katalysatorerna fortsätter att öka, och det är främst storstadsregionerna som drabbas mest.

Nya siffror från Larmstjänst visar att den dystra trenden med bildelsstölderna fortsätter. Mellan 1 januari och 20 september i år stals 5 870 katalysatorer. Det kan jämföras med 1 686 stölder samma period förra året. Det är en ökning med 248 procent.

– Som befarat har stölderna ökat efter sommaren. Vi kunde se en ökning redan i augusti månad och sannolikt väntar en dyster utveckling av stölder av dessa komponenter fram till årsskiftet, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Flest stölder av katalysatorer sker i storstadsområdena. Mest utsatt är polisregion Stockholm och polisregion Syd. Anledningen till stölderna är att tjuvarna vill komma åt ädelmetaller som finns i katalysatorerna.

LÄS MER: Lyxig cabriolet – BMW 330d

– Vi ser att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Mycket har tidigare pekat på att stölderna främst har utförts av internationella stöldligor men nu kan vi se, efter vissa gripanden som polisen gjort, att utförarna varken behöver tillhöra ett nätverk eller vara medborgare i andra länder, säger Fredrik Lindstedt.

Även stölderna av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags har ökat under året. Under samma period har 1 519 stölder av dessa registrerats, jämfört med 1 443 stölder som registrerades mellan 1 januari och 30 september 2020, en ökning med fem procent. Även där är polisregion Stockholm och Syd mest utsatta.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com