Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så är bilförarnas självförtroende i vintertrafiken

Finns ett par saker att tänka på i vintertrafiken

Större
Stäng
  • Det finns ett par saker att tänka på när man kör under vintern. Foto: Pixabay
    Det finns ett par saker att tänka på när man kör under vintern. Foto: Pixabay
  • Det finns ett par saker att tänka på när man kör under vintern. Foto: Pixabay

När det kommer till vinterväglag kan det få många förare nervösa. Men frågan är hur bra självförtroende svenska bilförare faktiskt har när det är vinterväglag. Det finns även ett par tips att tänka på när man är ute och kör under vintern.

När det är vinter och hala vägar med snö och slask kan det få många förare att bli nervösa. Men hur bra självförtroende har egentligen svenska förare när de kör på vinterväglag? Goodyear genomförde en underökning där de ställde frågan till 1 000 svenskar hur de upplevde att de körde när det råder vinterväglag.

64 procent av männen svarade att de anser sig köra väldigt bra även på vinterväglag, medan samma siffra för kvinnor var 48 procent. Dessutom är det tre gånger så många kvinnor jämfört med män som anser att de inte kör bra på vinterväglag.

Därför kommer däcktillverkaren med fyra tips för att köra säkert på vägarna i vinter. För det första gäller det att förbereda bilen genom att skrapa och värma tills imman/frosten har försvunnits helt innan du ger dig av. Se även till att vindrutetorkaren fungerar som den ska och även att spolarvätskan är påfylld, samt att alla lampor lyser starkt.

Däcken är en stor del av körningen och säkerheten på vägen. Se till att mönsterdjupen och lufttrycket är bra eftersom det påverkar däckens grepp på de hala vägarna. När det blir kallare är lufttrycket extra viktigt eftersom det kan sjunka med temperaturen.

Om det är rejält halt spelar det ingen roll hur snabb man är på bromsen. Se till att hålla långt avstånd till bilen framför dig. Bromssträckan kan potentiellt vara tio gånger så lång på halt väglag. Försök även att bromsa mjukt för att inte riskera att få sladd.

Om olyckan faktiskt skulle vara framme, ha alltid en varm filt, vatten och ficklampa med dig. Om du fastnar eller väntar på hjälp, kan det komma väl till hands i kylan.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com