Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Praktisk, elegant, lyxig: Nya Mercedes E-Klass kombi

Den praktiska E-Klassen behåller sin seriösa rymlighet och får ett rejält lyft i elegans. Mercedes nya lyxkombi finns redan från start som bensin-, diesel- och plug-in-hybrid.

Text: Morten Bek
Foto: PR

Det finns få bilar på marknaden som är så kompletta som Mercedes E-Klass kombi. Den är rymlig och praktisk till tusen. Den är bekväm, säker och lyxig. Den är kraftfull och har bra bränsleekonomi. Den är dyr, men det finns med andra ord många anledningar till det.

Med världspremiären av en helt ny E-Klass-sedan för några månader sedan var det oundvikligt att en kombi skulle finnas precis runt hörnet. Nu är den här, och den tillför en nivå av elegans till kombidesignen som inte riktigt har funnits där i de senaste generationerna av E-Klass.

Den är inte mindre praktisk, den nya kombin. Det är fortfarande E-Klassens kännetecken som kombibil: rymlighet. Det är mycket möjligt att detta är den sista generationen av den klassiska modellen innan den elektriska EQE tar över, och i så fall är det en storslagen final på årtionden av praktisk elegans.

Upp till 1 830 liter – men inte i plug-in hybriden

I nya E-Klass kombi finns det ännu mer plats att breda ut sig på än i föregångaren. Hjulbasen är 2,2 cm längre, totalt 296,1 cm, och det finns extra bredd för breda axlar. Bagageutrymmet har en standardvolym på 615 liter, så både barnvagnar och hundburar kan transporteras samtidigt, och om bara en eller två personer reser i bilen kan E-Klass Kombi rymma upp till 1 830 liter.

Men den bagagevolymen bör tas med en nypa salt. För de många nordiska kunder som kan förväntas köpa en plug-in-hybridversion är siffran betydligt lägre. Det beror på att plug-in-hybriden behöver ett mycket stort batteri under bagageutrymmet för att uppnå en elektrisk räckvidd på upp till 113 kilometer. Bagageutrymmet minskar därför till 460-1 675 liter.

Vid lanseringen kommer det att finnas en plug-in-hybrid, bensinversionen av E 300 e kombi med en 2-liters bensinmotor med 294 hästkrafter och en elmotor med 129 hästkrafter. Den totala systemeffekten är 313 hästkrafter.

Tre stora skärmar med MBUX Superscreen

Motorprogrammet är relativt smalt vid lanseringen och som förväntat finns det inga motorer med fler än fyra cylindrar. En bensinversion, E 200, levereras med en 2-liters turbomotor med 204 hästkrafter (samma motor som i plug-in hybriden) och 320 Newtonmeter för en rimlig 0-100-tid på 7,8 sekunder.

Dieselversionen, E 220 d, har en 2-litersmotor med 197 hästkrafter och 440 Newtonmeter, och den har i stort sett samma 0-100-prestanda som bensinversionen: 7,9 sekunder. Bränsleekonomin är naturligtvis rimlig med upp till 20 kilometer per liter. Både bensin- och dieselversionerna har ett mildhybridsystem som kan ge en liten elektrisk boost.

Som vi redan sett i sedanen har 2023 års E-Klass gått ännu längre in i skärmåldern. Om du beställer bilen med en extra pekskärm framför passageraren (navigering, musik etc.) har E-Klass den så kallade MBUX Superscreen-installationen, där hela panelen med digital instrumentering, infotainment och den tredje skärmen är placerad bakom en gemensam glaspanel.

Standard i E-Klass kombi är självklara funktioner som elmanövrerad baklucka och tredelat ryggstöd i baksätet, men luftfjädring på bakaxeln är också standard, så att tunga laster inte får bakdelen att hänga.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com