Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Volkswagen Tiguan

Även om det är lillasystern T-Roc som fått mycket uppmärksamthet, är det Tiguan som är viktigast i hela världen – och nu är den nya 3:e generationen redo. Vi har fått kika på den.

TEXT Simon Hallenslev
FOTO VW PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen som var inbjudna till Braunschweig av Volkswagen Danmark.

Det var inte bara två, utan tre flugor i en smäll en sensommardag i nyheterna. I augusti presenterade Volskwagen nya VW Passat och nya Tiguan, medan nyheten om en nyligen faceliftad VW Golf 8 fortfarande väntar på allmänhetens ögon.

VW Passat var huvudnumret, även om det egentligen är Tiguan som är viktigast för Volswagen. Den är deras mest sålda bil i världen, även om lillasystern VW T-Roc ligger i topp och de elektriska ID-modellerna har kommit ifatt bra.

På en stekhet sensommardag i en flygplanshangar på Braunschweigs flygplats får jag min första titt på bilen som är redo i en helt ny tredje generation.

Glädjen med upprepningar

Om du har läst allt du behöver veta om nya VW Passat kommer du att märka några upprepningar i den här texten om nya VW Tiguan.

Nya VW Tiguan är byggd på den senaste delen av den välkända MQB-plattformen, som verkligen har format den moderna Volkswagen som vi känner den idag. De europeiska älsklingarna som Polo och Golf är byggda på denna plattform.

Den senaste tappningen kallas MQB evo, som både nya Passat och Tiguan bygger på. Här finns inte bara plats för ett uppdaterat chassi med högre absorptionsförmåga, utan också ny teknik och ett modernt hybridsystem.

Medan nya Passat har vuxit rejält på den nya plattformen, har nya Tiguan ”bara” vuxit 3 cm i totallängd. Alla 3 cm finns i bagageutrymmet, som därför är 37 liter mer än sin föregångare med en kapacitet på 652 liter. Resten av innerutrymmet är i stort sett detsamma.

En ny look

Ny bil, nytt utseende. Det säger sig självt. Fronten på Tiguan har nu ett mer sammanhängande och kanske till och med utmejslat ansikte, med de platta LED-strålkastarna som övergår i en LED-remsa som löper över bilens bredd baktill i en långsträckt glasbit.

LED-strålkastare är inte bara LED-strålkastare. För första gången kan Tiguan beställas med intelligenta IQ.Light HD Matrix-strålkastare, som tidigare var reserverade för den dyrare VW Touareg. Det innebär 19 200 multipixel-dioder i varje strålkastare för att ge optimalt ljus utan att blända mötande trafik.

Öppningen för kylargrillen har flyttats längre ner på den främre stötfångaren, vilket inte bara skapar ett massivt gap på Tiguan, utan också har ett aerodynamiskt syfte. Luften sveper bättre runt bilen och tillsammans med den nya fronten skapar det mindre luftmotstånd. För de bilnördiga läsarna betyder det 0,28 mot 0,33 cd.

Baktill visar Tiguan tydligt att den är släkt med sina mindre syskon i VW:s crossover-tunga modellprogram. Den stora LED-ljusrampen på bakluckan knyter ihop bakpartiet och drar tydliga linjer till VW T-Cross.

Ny kupé

Även i kupén har det hänt en hel del. Först och främst var kupékvaliteten märkbart förbättrad vid detta första och snabba besök i hangaren. I föregångaren lyste titeln världsbil igenom lite för mycket i förarhytten med en mycket billig form av plast. Vi i Västeuropa har ett lite annorlunda förhållande till plastmaterial än vad de har i Indonesien och Mexiko, där den andra generationens Tiguan också marknadsfördes.

Volkswagen har lyssnat på den hord av trötta kunder som vill ha mer tryck och mindre beröring när det gäller knappar. Därför pryds ratten av fysiska tryckknappar, medan de återstående touchknapparna under skärmen nu är upplysta så att du faktiskt kan se vad du gör i mörkret.

Det växande antalet tryckknappar har inte lett till en nedprioritering av skärmar och infotainment. Tvärtom. Det finns två nya skärmar, VW Tiguan är som standard utrustad med 10,25″ digital instrumentering och en 12,9″ infotainmentskärm.

Den senare kan uppgraderas till en 15-tumsskärm, som i de bilar som visas i Braunschweig är utrustad med det helt nya MIB4-systemet. Detta är VW:s senaste system, som vid tidpunkten för presentationen verkar intuitivt i sin layout och med fantastiska konfigurerbara funktioner.

För att toppa moderniteten finns det också en riktig head-up-display och en knapp i mittkonsolen som har en egen liten skärm. Från det belysta vredet kan du justera körinställningar, volym och till och med vredets färg. En liten men trevlig modern gimmick.

Hybrid som syster

Precis som i nya Passat är utbudet av drivlinor i VW Tiguan stort och mångsidigt. Oavsett om du gillar traditionella bensin- och dieselmotorer, mildhybrid eller plug-in hybrider.

Förutom om du föredrar manuella växellådor. Nya VW Tiguan finns endast tillgänglig med DSG, eftersom mindre än fem procent av kunderna till föregångaren valde den manuella växellådan.

För de traditionella finns det två 2-liters TSI-motorer med 204 och 265 hästkrafter, medan det finns två motsvarande 2-liters dieselhackor med antingen 150 hästkrafter eller 193 hästkrafter. De två mest kraftfulla varianterna av var och en av bensin- och dieselvarianterna levereras med permanent fyrhjulsdrift i form av 4Motion.

Det kommer också att finnas två mildhybridvarianter, kallade eTSI, där en 1,5-liters bensinmotor producerar antingen 130 hästkrafter eller 150 hästkrafter med hjälp av ett 48V-batteri.

Den största nyheten är naturligtvis de två plug-in hybridvarianterna, som VW kallar eHybrid. Bensinmotorn är samma 1,5-liters bensinmotor som även finns i mildhybridvarianterna.

Batteriet är nytt och har en kapacitet på hela 19,7 kWh. Detta ger en uppskattad elektrisk räckvidd på 100 kilometer. Skillnaden mellan de två eHybrid-varianterna är den totala systemeffekten, som är antingen 204 hästkrafter eller 272 hästkrafter.

Den stora räckvidden kompletteras av AC-laddning som ökar från 3,6 kW till 11 kW, vilket är standard för helelektriska bilar. Nya VW Tiguan kan också snabbladdas med en effekt på 50 kW, vilket inte är vanligt för plug-in hybrider.

Priserna för nya VW Tiguan är ännu inte tillgängliga.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com