Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lucka 8 i Hjul-Kalendern: Evighetsmaskinen

Mercedesen som bara går och går

Mercedes-modellen /8 Strich 8 firar 50 år i år, så vad passar bättre än att lägga den odödliga bilen bakom lucka 8 i Hjul-kalendern? Bilen som hade tidernas bästa kvalitet och kan köras 460 000 mil.

De flesta svenskar som är över 40 år har en relation till den klassiska modellserien som kallas Strich 8 (/8), kompakt-Merca eller W114/115 för de initierade.
Antingen har vi åkt den som ambulans, taxi eller ägt den. Eller beundrat eller fått åka med i en grannes.
Länge, länge var de ett naturligt inslag i den svenska gatubilden, en bil som bara gick och gick. Volvo 144, Mercedes 200 och Saab 99, tre stöttepelare som höll Sverige rullande på 1970-talet.
Nu börjar de bli en ovanlig syn, de rostiga bilarna har åkt till skroten och de fina står gömda i entusiastgarage.
För egentligen är det bara rost på grund av bristfällig tvättning som kan fälla en kompakt-Merca.
Motorerna och växellådan tål utan vidare över 50 000 mil. Inredningar och hjulupphängningar verkar klara det mesta. Plast och klädslar är av så tjocka material att de håller en livstid, någon elektronik som kan krångla finns inte. Den som slagit igen bakdörren på en W115 vet vad vi talar om, det finns ingen modern bil som kommer i närheten av den känslan av kvalitet och robusthet.
Det här var Mercan för dig som ville lägga 6000 kr på en bil och sedan köra 10 000 problemfria mil. Och om bilen mot förmodan gick sönder var konstruktionen så robust och logisk att vem som helst kunde laga med några fasta nycklar och bildelar från macken. Helt enkelt tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst.
Nu är de bilarna värda 50 000 kr och uppåt.
För den som ville ha mer flärd och lyx fanns coupeversionen och direktörsversionen 280E med twincamsexa och insprutning. Samma fina kvalitet, men med glamorösa skinnklädslar och träpaneler.

Saker du inte visste om Mercedes kompakt-serie

1. Det är den Mercedes om går längst. Grekiske taxichauffören Gregorious Sachinidis har snart kört över 460 000 mil i sin 240 Diesel från 1976.
2. Mercedes 250 CE var den första Mercedesen, och en av de första bilarna i historien att få en elektronisk bränsleinsprutning (Bosch D-Jetronic).
3. Ungefär två miljoner bilar av modellserien byggdes från 1968-1976.

4. Flera nya säkerhetsfinesser testades i modellen, bland annat ABS, men släpptes senare.
5. Den minsta dieselmotorn 200D var på 55 hk. Inget för den som hade bråttom. 0–100 km/h gick på 31 sekunder.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com