Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första körningen: Uppdaterade VW ID.4 är ännu starkare på motorvägen

Volkswagen utrustar VW ID.4 med samma elmotor som ID.7, och det gör underverk för den populära storsäljaren.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev (Uppdaterad 13 februari)

I stort sett är den enda skillnaden mellan VW ID.5 och ID.4 bakrutans lutning. Både ID.5 och ID.4 har sedan lanseringen blivit en populär familje-elbil i svenska hem. Och nu blir den ännu starkare med en betydande teknisk uppdatering.

Du kan inte se det med blotta ögat, men under de mjuka kurvorna finns en ny elmotor som lånats från dess storebror, VW ID.7, som ger mer kraft och högre effektivitet. Jag ska ta min första tur i en uppdaterad VW ID.4!

Snabbare modell

Den fyrhjulsdrivna 4Motion-versionen av ID.4 får 299 hästkrafter istället för 265 hästkrafter med uppdateringen, medan toppmodellen GTX får 340 hästkrafter istället för 299 hästkrafter. Det största hoppet i prestanda är dock i den bakhjulsdrivna modellen, som går från 204 hästkrafter till 286 hästkrafter. Vridmomentet ökar också drastiskt från 310 Nm till hela 545 Nm.

I elbilstermer var ID.4 tidigare på den långsammare sidan och accelererade från 0 till 100 km/h på 8,5 sekunder. Den tiden har bantats ner till 6,7 sekunder, vilket är nästan lika snabbt som den tidigare GTX-modellen.

Den extra kraften ger dig det du vill ha utan att gå över gränsen. Det finns nu mer än tillräckligt med kraft för snabba omkörningar och medelhög acceleration på motorvägen. Det bästa av allt är att det inte påverkar räckvidden.

Den 286 hästkrafter starka VW ID.4 som jag kör här har en räckvidd på 543 kilometer enligt WTLP-standard. Det är 12 kilometer mer än den senaste bakhjulsdrivna ID.4.

De nya motorerna kommer också med en ny funktion på batteriet som säkerställer snabbare laddning. Slutligen kan batteriet nu värmas upp före snabbladdning, så att strömmen flödar snabbare in i det annars oförändrade 77 kWh-batteriet.

Glädjen med bakhjulsdrift

Det finns vikt och styrka i toppmodellen GTX, men den bakhjulsdrivna modellen har en annan styrka. Det skiljer 100 kg mellan de två, och det mesta av den vikten sparas in genom avsaknaden av en elmotor på framaxeln. Det gör nosen lättare och bilen roligare att köra.

I kombination med bakhjulsdrift får du en bil som är lättare att placera i en kurva. Det finns fortfarande vikt, och om du pressar den uppdaterade VW ID.4 tillräckligt hårt kommer du att känna av vikten. Ändå känns den lättare på tårna när landsvägarna slingrar sig, och det är ganska trevligt.

Lyckligtvis äventyrar den lättare nosen inte riktningsstabiliteten, som fortfarande är mycket hög i ID.4. Fjädringskomforten är också oförändrad, tillsammans med den väl ljudisolerade kupén, vilket är anledningen till att du inte ska tveka att ta långa resor i den uppdaterade versionen.

Bättre infotainmentsystem

Den tekniska översynen märks även invändigt, där ID.4 har en ny infotainmentskärm med ett uppdaterat system. Även om skärmen är större så är det inte ett nytt lån från 15-tums ID.7. I den uppdaterade ID.4 får du 12,9″ istället för 12″.

Det uppdaterade systemet är inte bara snyggare och modernare i sin layout, utan också klart mer intuitivt. Det har också belysta touchknappar för volym- och temperaturkontroll under skärmen. Touchknapparna har dock blivit mindre relevanta med det nya infotainmentsystemet.

Nu finns det en fast stapel längst ner på infotainmentskärmen där du kan ändra temperaturen utan att behöva krångla med undermenyer eller knepiga touchknappar.
Det finns också ett fält högst upp på skärmen med en fast genväg till assistanssystemen, så att EU:s löjliga idé med ständiga hastighetsvarningar snabbt kan stängas av. De fasta staplarna upptill och nedtill tar inte upp skärmutrymme eftersom skärmen har vuxit med 0,9″.

Växelväljaren bakom ratten (shift pad, gear shifter, vad man nu vill kalla det) är också ny och lånad från VW ID.7. Den är nu placerad separat från skärmen som en oberoende spak, vilket också har flyttat torkarfunktionerna till samma vänstra spak som blinkerslampan. Exakt som man ser i Mercedes modeller.

Starkare på motorvägen

Det fanns ingen anledning att ändra ID.4 i sig. VW gjorde det ändå eftersom de hade en ny elmotor på hyllan som passade den långbenta familjebilen. Ingen klagar på mer kraft, längre räckvidd och mer modernitet – särskilt inte när det kommer utan extra kostnad.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com