Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första bilderna av elektriska Peugeot E-3008 med 700 km räckvidd

Efter sommaren premiärvisas en helt nya Peugeot 3008 och den första eldrivna E-3008. De första bilderna visar fastback-designen och den nya interiören.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Nästa Peugeot 3008 är en bil som får alla i den gigantiska Stellantis-koncernen att hålla andan. Det är inte designen, utan elbilsplattformen som gör den franska modellen så spännande: nya E-3008 är den första modellen i Stellantis med den nya STLA-plattformen, som kommer att ligga till grund för nya bilar under det kommande årtiondet från varumärken som Alfa Romeo, Citroën, Dodge, DS, Jeep, Opel, Peugeot med flera.

STLA-plattformen finns i olika storlekar – Small, Medium, Large och Frame – och den nya E-3008 introduceras på Medium-versionen, som är avsedd för bilar med en hjulbas på 2,7-2,9 meter och en totallängd på 4,3-4,9 meter.

Att döma av de första bilderna av en kamouflerad E-3008 som släppts av Peugeot, håller den nya modellen sig nära den nuvarande 3008s 445 cm längd, men designen tar en ny riktning. E-3008 ser mer ut som en hög fastback än en SUV – en upphöjd version av 408. Om detta kommer att ske på bekostnad av hytt- och bagageutrymmet är för tidigt att säga, men om det gör det kommer det att finnas en ny 5008 för människor som behöver mer utrymme.

   

En eller två elmotorer med mellan 218-388 hk

Peugeot E-3008s STLA Medium-plattform möjliggör olika batteristorlekar upp till 98 kWh. Standardversionen av batteripaketet ger en räckvidd på över 500 kilometer, medan Performance-versionen ska klara mer än 700 kilometer.

Var E-3008 landar i fråga om räckvidd får vi reda på vid premiären i september, eftersom de angivna siffrorna är bästa tänkbara räckvidd för alla bilar som tillverkas på plattformen. I september får vi också veta hur kraftfulla elmotorerna i E-3008 kommer att vara – och här ger allmänna data för STLA Medium: Med en elmotor (vid fram- eller bakhjulen – i E-3008 förväntar vi oss att den är vid framhjulen) kommer effekten att vara minst 218 hk, medan den med två motorer (en fram, en bak) kan vara upp till 388 hk.

Den nya generationen 3008 visar redan upp sin interiör. Den nya modellen kommer att vara den första Peugeot att ”slå samman” digital instrumentering och infotainment, som vi känner till det idag från BMW och Hyundai. Peugeot behåller sin i-Cockpit-design, där du tittar över ratten för att se instrumenteringen, och lyckligtvis finns det en extra pekskärm precis till höger om ratten (som i 308/408) för luftkonditionering med mera, och det finns genvägsknappar i den böjda mittkonsolen för körinställningar, bakruteuppvärmning och flera andra funktioner. För första gången hos Peugeot finns det även touchknappar på ratten (vilket kan vara både bra och dåligt).

Stellantis har inte pratat så mycket om vad som kommer att hända med bilar med förbränningsmotorer i förhållande till de nya plattformarna. Men STLA-plattformarna är flexibla, och plattformen kallas flexibel och kapabel att vara ”multi-energy”. Detta tyder på att en bil som 3008, också i den nya generationen och på STLA-plattformen, kommer att levereras med en förbränningsmotor i något format – hybrid eller plug-in hybrid.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com