Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ariel Hipercar är en galen elbil

Fyra elmotorer och en gasturbin.

Brittiska Ariel tänker slå de stora namnen på fingrarna. Till sin hjälp har de elmotorer som laddas av en turbin.

Normalt förknippar vi väl den brittiska sportbilsbyggaren Ariel mest med små, arga hönsburar. Så när de nu säger att de ska bygga en eldriven hyperbil med 1.200 hästkrafter är det lätt att vifta bort det med ett ”bah”. Till och med namnet är fånigt. Hipercar? Tydligen någon slags förkortning av någonting långt och krångligt.

Men sedan tänker man en vända till och inser att Ariel förmodligen har alla förutsättningar i världen att bygga en värdig utmanare till världens alla monstermotorer. Här finns det chassitekniska kunnandet och deras produkter har bevisligen kunnat spöa även de mest namnkunniga i industrin.

Ariel

Trots att den saknar kaross.

Drivlinan kräver inte heller någon vidare förklaring: ett lagom stort batteri driver på fyra ordentliga elmotorer, en till varje hjul. Ariel använder också en gasturbin som räckviddsförlängare, en teknik som vi har berättat om tidigare. Turbinens 47 hästkrafter driver en generator som kan fylla på kräm när batterikraften börjar sina. Därigenom behöver man inte använda ett alltför stort och tungt batteri – även om 56 kilowattimmar lär räcka rätt länge.

Totalt ska det räcka för att sprinta upp till 100 kilometer per timme på sisådär två och en halv sekund. För mycket av det goda? Då ska det vara möjligt att köpa en tvåmotorig, bakhjulsdriven bil med halva effekten. Förmodligen räcker det ganska långt ändå.

Enligt Ariel ska en färdig bil visas upp 2019 – då lär vi också få veta vad den kommer att heta på riktigt – och produktionen startar året därpå. Några priser nämns inte, men enligt Simon Saunders på Ariel kommer den nya bilen att ”bli en dyr bil på grund av tekniknivån, men jämfört med superbilar i tiomiljonerkronorsklassen, som den kommer att köra ifrån, kommer den att ge utmärkt värde för pengarna”. Den som lever får se.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com