Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Apor användes i dieselstudie

Skulle bevisa dieselavgasers goda hälsoeffekter.

Dieselbilar må vara snåla, men de luktar inte särskilt gott. Ändå fick tio stackars krabbmakaker andas dieselrök i en studie.

Bomben briserade i september 2015. Då kom det ut att Volkswagenkoncernen varit en smula samvetsrymliga när de tolkat gällande utsläppsgränser och hur man har betraktat certifieringstester som en formalitet man bara ska ta sig igenom i stället för att verkligen försöka minska biltrafikens utsläpp.

Det var de förstås inte ensamma om. Några av som anklagats för dieselfusk utöver Volkswagen är BMW, Citroën, Fiat, Ford, Hyundai, Jeep, Mazda, Mercedes-Benz, Peugeot, Renault och Volvo och vi har tidigare berättat om några av de kreativa lösningar som använts för att runda reglementet.

Volkswagen

Förmodligen är den här mojängen en sådan.

Men i sporten kreativa angreppssätt måste ändå dagens avslöjande höra till toppnoteringarna. BMW, Mercedes-Benz och Volkswagen har tillsammans finansierat ett forskningsprojekt sedan 2014 som skulle visa att dieselavgaser inte alls är så hälsofarliga som Världshälsoorganisationen WHO har bestämt att de är och därmed tänkte man att man kunde behålla skattefördelar för sina dieselmodeller. Så de satte tio apor att andas in dieselrök. Det rapporterar The New York Times och hänvisar till en stämning som lämnats in mot Volkswagen.

Enligt tidningen ska Volkswagen ha tagit en ledande roll i studien. Företagets ingenjörer övervakade installationen av en rullande landsväg där bilarna fick gå medan utrustning sög ut avgaserna som bildades. Avgaserna späddes därefter ut och matades in i kamrar där ett antal krabbmakaker befann sig. För att hålla djuren lugna under de fyra timmarna som de andades rök, satte laboratoriets tekniker upp en tv som visade tecknad film.

– Svampbob var bättre än Kalle Anka.

Försöken avbröts under fjolåret efterprotester och några resultat av studien har inte publicerats. Vad de stackars krabbmakakerna som användes i studien fick gå för öde till mötes känner vi inte till. Men förhoppningsvis slipper de numera att röka diesel.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com