Volvos nya modell redan slutsåld

Lanserades i mars

Den lanserades i våras och i juni gick den att beställa. Redan nu är Volvo C40 slutsålt för året.

Volvo C40 lanserades tidigare i år och började tillverkas i oktober. Nu uppger den svenska biltillverkaren att modellen är slutsåld för i år och håller redan nu på att fylla orderböckerna för februari, rapporterar Automotive News Europe.

Fabriken i belgiska Gent uppskattar att de kommer kunna producera mellan 6 000 och 7 000 exemplar av modellen i år. Eftersom C40 anlände till marknaden, är anledningen till att Volvo vill tredubbla produktionen av elbilar på fabriken, där även olika versioner av Volvo XC40 och Volvo V60 tillverkas. Till nästa år vill Volvo att elbilar ska stå för 60 procent av produktionen vid anläggningen.

Volvo vill även öppna en ytterligare, tredje fabrik i mitten av årtiondet, för att öka produktionstakten till över 1,2 miljoner bilar årligen.

Volvo C40 levereras med två elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln, som drivs av ett 78 kWh-batteri. Motorerna levererar en systemeffekt på 408 hästkrafter och ett vridmoment på 660 Nm. 0–100 km/h går på 4,9 sekunder, och räckvidden i dagsläget är 42 mil, men förväntas bli bättre i framtiden genom OTA-uppdateringar. Topphastigheten är begränsad till 180 km/h. Batteriet kan snabbladdas till 80 procent på cirka 40 minuter.

2030 ska Volvo enbart vara ett elbilsmärke och dessutom enbart sälja bilarna på nätet.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com